Keskkonnasäästlikkus on osa Rail Balticust (5)

, RB Rail ASi Eesti ja Soome esinduse juht
Copy
Aivar Jaeski
Aivar Jaeski Foto: Erakogu

Rail Baltic ei ole lihtsalt raudteeliin, vaid võimalus viia ning tuua inimesi ja kaupu Eestist Euroopasse võimalikult turvaliselt, mugavalt ja keskkonnasäästlikult. Keskkonnale ei mõtle ainult AS RB Rail, vaid seda tehakse kogu maailmas. Tänavune aastagi on kuulutatud Euroopas raudteeaastaks, et juhtida tähelepanu selle transpordiliigi positiivsetele omadustele, mida kiputakse unustama.

28. novembril 2018 kinnitas Berliinis Euroopa roheline partei oma prioriteedid, mille eest nad seisavad. Selles on ka peatükk, kuidas muuta Euroopas rongid lennukitele tõeliseks alternatiiviks. Kirjas on: «Üks põhilisi rohelisi eesmärke on muuta transpordisektorit kogu Euroopas nii, et ületada meie sõltuvus saastavatest autodest nii kiiresti kui võimalik, peatada lennunduse suurenev saastamine ja investeerida ulatuslikult piirkondlikesse ja riikidevahelistesse raudteevõrkudesse. Transpordisektori süsinikdioksiidi heitkogused suurenevad jätkuvalt, eriti autode ja lendude osas. Positiivne alternatiiv on ühendada riigid ja piirkonnad kiirrongide, öörongide ja piirkondlike rongidega.»

Eestis on lennuliiklust vähe, autoliiklust aga piisavalt. Raskete metallide lendumine fossiilse kütusega sõitvatest masinatest on probleem. Euroopa roheliste toetus elektriraudteetranspordi toetamisele lähtub eesmärgist vähendada raskete metallide osakaalu meie looduses. Vähenev raskeveokite osakaal meie maanteedel toob puhtama elukeskkonna ja väiksema liiklusõnnetuste hulga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles