Elurikkust niitmiseta ei kasvata

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Keskpargis käis esmaspäeval niiduk üle elurikkuse platsi.
Keskpargis käis esmaspäeval niiduk üle elurikkuse platsi. Foto: Kristjan Teedema

Tartu keskpargis niitis esmaspäeval muruniiduk puhtaks ka elurikkuse platsid. Osa linlasi imestas, kas elurikkusega on nüüdsest südalinnas lõpp. Kureeritud elurikkuse projekti eestvedajad andsid teada, et ei ole – nimelt ei saa elurikkuse kasvatamisel päris niitmata läbi.

Kureeritud elurikkuse projekti ja Tartu linnavalitsuse koostöös jätkub sel suvel kesklinna parkides elurikkuse kasvatamine ja linnahaljastuse hooldusvõtetega kujundamine. Mitmeid pargialasid niidetakse ka sel aastal senisest vähem, et suurendada õitsvate taimede hulka ning luua looduslikum linnapilt. Elurikkuse suurendamine on ette võetud keskpargis, Uueturu platsil ning Vabaduse puiestikus – vähem niidetavate alade pindala suureneb kokku ligi poole võrra.

Selleks, et linnas luua mitmekesine poollooduslik kooslus, on harv niitmine siiski vajalik, sest see annab kasvueelise taimedele, mis ei suuda läbi lamandunud heina tärgata. «Seega niidetakse lähipäevil kesklinna parkide kõik murualad alustuseks üle,» vahendas kureeritud elurikkuse projekti kommunikatsioonijuht Hannes Aava.

Projekti eestvedajad lisasid, et esimene varasuvine niitmine muudab rohttaimed vastupidavamaks: taimed ei kasva kiirelt kõrgeks ega lamandu tuule ja vihmaga nii kergesti. Samuti pärsib esimene niitmine domineerivate ja invasiivsete taimede kasvu. Elurikastel rohealadel niidetakse teist korda sügisel, taimede kolletamise aegu.

Ka mullu sügisel niideti linnas elurikkuse platsidelt hein maha, pakiti kottidesse ja viidi minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles