Suri kunstnik Andres Rõhu

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Andres Rõhu juhendas 23. jaanuaril 2017 Konrad Mäe ateljees portreemaalimist.
Andres Rõhu juhendas 23. jaanuaril 2017 Konrad Mäe ateljees portreemaalimist. Foto: Sille Annuk

Pühapäeval leiti Tartus Veerikul oma kodunt, mis oli ühtlasi tema ateljee, surnuna kunstnik Andres Rõhu. Ta oli 3. aprillil saanud 56-aastaseks.

Andres Rõhu oli nõutud ja auhinnatud raamatuillustraator ja -kujundaja. Esimese raamatu kujundas ta koos sõpradega: Toomas Kalve ja Hasso Krulli «Kaalud» üllitas aastal 1997 Vagabund.

Tema osalusel viimati trükist ilmunud raamatute hulgas on Piret Bristoli «Päikesepoolses toas», mille kirjastas Ilmamaa tänavuse kevade hakul. Sama kirjastus on tema kui kujundaja abi saanud muu hulgas selliste silmapaistvate teoste väljaandmisel: Eero Epneri «Jüri Arrak. Maalid» (2007), Jüri Leesmendi «Saada mind kiusatusse» (samal aastal) ja «Täna mängime elu» (2018), Toomas Tauli «Tuba 116», Janika Kronbergi «Seitse. Valdkondadevahelised jutud» ning Nikolai Baturini «Maskide defilee» (kõik kolm 2019).

«Ükskord ta helistas ja teatas, et tuleb külla,» meenutas Kronberg. «Tuligi, tahtis inspiratsiooni saamiseks vaadata ja katsuda ja lehitseda erinevaid trükiseid, kaasas kingiks oma kujundatud ja mulle väga vajalik ÕS 2018. Tänu Andrese kujundusele sunnivad raamatud mitte ainult end lugema, vaid ka niisama käes hoidma. Lihtsalt hoidma. See on hea tunne. Kujundaja elab neis edasi.»

Andres Rõhu juhendas 23. jaanuaril 2017 Konrad Mäe ateljees portreemaalimist.
Andres Rõhu juhendas 23. jaanuaril 2017 Konrad Mäe ateljees portreemaalimist. Foto: Sille Annuk

Andres Rõhu õppis maalikunsti Heldur Viirese ja Kaja Kärneri käe all Konrad Mäe ateljees, kus ta oli esimeste lõpetajate hulgas ning jäi ateljee seltsiga seotuks surmani. Ta andis oma oskusi edasi sealsamas mõnel aastal juhendajana, kuid on õpetanud ka Tartu kõrgemas kunstikoolis arvutigraafikat. Tema maalidega on olnud võimalik kohtuda Konrad Mäe ateljee seltsi näitustel.

Andres Rõhu maal «Maastik» Konrad Mäe ateljee näitusel «Tahavaatepeegel» 2013.
Andres Rõhu maal «Maastik» Konrad Mäe ateljee näitusel «Tahavaatepeegel» 2013. Foto: Kristjan Teedema
Copy
Tagasi üles