Galerii ⟩ Luunja bussijaamas ripuvad laste joonistused, mis loodud tänuks haiglatele

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Luunjast alguse saanud heategevuslik ettevõtmine kutsus juba aprillis lapsi ja noori oma loominguga meditsiinitöötajaile tänu ja tunnustust avaldama. Esimene vahekokkuvõte kogunenud kunstitöödest on kõigile huvilistele alates tänasest näha Luunja bussijaama välis- ja siseseintel.

Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuse direktor Kadi Kalmus on ligi kahesajast joonistusest välja valinud nelikümmend ja seadnud need Luunja bussijaama seintele, kuna päris siseruumides näituse korraldamine suurele publikule pole veel võimalik.

Ootepaviljoni uus nägu

Õnneks paneb koroonapandeemia inimestel pead tööle ja teeb nad leidlikuks. Luunja bussijaam on 1990. aastate algul eriprojekti järgi valminud puitehitis, kus on vist ka limonaadi ja jäätist müüdud ning kus praegugi saavad inimesed aega parajaks teha ning bussi oodates tuule- ja vihmavarjus olla.

Kadi Kalmus organiseeris ootepaviljonile koos kohalike noortega vahepeal värskenduskuuri ning leidis, et see on vägagi sobiv vabaõhunäituse galerii.

Heategevuslikule kunstisündmusele «Loovusega haiglatele tänuks» on töid kogunenud tervest Eestist, ka vene emakeelega lastelt ja noortelt. Piltidel näeb lihtsaid värvipliiatsijoonistusi haigemajadest, süstlaga tädidest, punase ristiga autodest, kanderaamidest ja neil lamavaist inimestest, aga ka vanemate koolilaste sümbolistlikke töid globaalses võtmes.

Pildid kogunesid meili teel või laeti üles virtuaalsesse keskkonda. Näituse tarbeks lasi Kadi Kalmus pildid printida A3-formaadis kapaalusele ning Luunja bussijaama seintele jäävad need inimestele vaadata juunikuu lõpuni. Näitusel on videovalve.

Joonistused oodatud ikka veel

Kadi Kalmus rõhutas, et haiglatele tänuks joonistuste kogumise aeg ei ole veel kaugeltki läbi. Töid oodatakse kuni 1. juunini. Võib olla just nüüd, mil lapsed taas koolidesse pääsevad ning õpetaja klassiruumis neid silmast silma, mitte ekraani kaudu juhendada saab, on hea võimalus õpilaste loovus proovile panna ning kunstitöid heategevussündmusele lisaks saata.

Väga on oodatud ka täiskasvanud inimeste ja professionaalsete kunstnike tööd. Kui kõik hästi läheb, korraldatakse kõikidest kunstitöödest veebioksjon, millest koguneva rahaga toetatakse Kallavere haiglat, mis sai koroonapandeemias räsida.

Meeldetuletuseks olgu lisatud, et joonistuste kogumine on heategevusprojektist vaid üks osa.

Räägib õpetaja Marika Loderaud.
Räägib õpetaja Marika Loderaud. Foto: Sille Annuk

Sellesse kuulub ka laul «112», mille sõnade autor on Marika Loderaud ning muusika autor Liina Arras, mõlemad Luunja keskkooli õpetajad.

Laulu ülesanne on pöörata tähelepanu kiirabitöötajaile, kinnistada lastes numbrit 112 ning levida rahvusvaheliselt. Pala on sisse lauldud nii eesti kui ka vene, inglise, hispaania, kihnu ja võru keeles, lauljaiks solistid, kelle emakeel ongi üks või teine neist keeltest. Laulusõnade tõlked on olemas juba ka prantsuse, soome, itaalia ja saksa keelde, aga neis keeltes esitajaid veel otsitakse. See, kas ja kuidas laul terves maailmas ringlema hakkab, näeb pärast suve sügisel, kuna koolisüsteemid ja vaheajad on eri riikides erinevad ning koroona-aja tingimused ja piirangud samuti.

Laulu levitamisega on rakkes inglise keele õpetaja Marika Loderaud, kes on ka kogu heategevusprojekti idee autor.

Eestikeelse laulu esitaja on Luunja keskkooli õpilane Grete Gogolin, kes laulis selle ette ka tänasel näituse avamisel.

Laulab  Grete Gogolin.
Laulab  Grete Gogolin. Foto: Sille Annuk

Kogu ettevõtmise korraldusmeeskonnas on kolm võtmeisikut: Marika Loderaud Luunja keskkoolist, Kadi Kalmus Luunja kultuuri- ja vabaajakeskusest ning Anu Pikk Merivälja lasteaiast.

Merivälja lasteaias on pildinäitus plaanis üles seada 1. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles