Noore skulptori loodud omailma peidupaikade otsingul

, konservaator
Copy
Eike Epliku näituse ühes saalis on murenenud ja sammaldunud raudbetoonile kinnitatud looduslik-unenäolisi moodustisi.
Eike Epliku näituse ühes saalis on murenenud ja sammaldunud raudbetoonile kinnitatud looduslik-unenäolisi moodustisi. Foto: Hedi Jaansoo/Tartmus

Tartmusis praegu avatud näituse teoste autor Eike Eplik on üks mitmest noorest skulptorist, kelle viljakas loometee on saanud alguse kõrgemast kunstikoolist Pallas ning kelle isikupärane vormikeel ja teemakäsitlus on kahtlemata äratuntav.

Aastatel 2006–2008 skulptuuriosakonna lõpetanud ja Eesti kunstiakadeemias skulptuuri magistrikraadi omandanud noorte kujurite põlvkonnast leiame mitu tugevat skulptorit, kelle looming on viimase kümnendi näitustel jõuliselt esile tulnud. Nad kõik erinevad maailmanägemise ja loomingulise käekirja poolest. Tartmusis on teinud selle põlvkonna kunstnikest isikunäituse veel Jevgeni Zolotko («Vaikiv», 2020) ja Art Allmägi («Paint it Black II», 2017).

Samasse põlvkonda kuuluva Eike Epliku «Jagatud territoorium» on edasiarendus 2020. aastal Kogo galeriis toimunud näitusest «Biomass – kummitus nurgas». Sellega kaasnesid ka nüüdsele näitusele kaasatud Mehis Heinsaare «Elusamuse» tekstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles