GALERII ⟩ Ülikooli kunstimuuseumi näitusesaalis saab näha 28 kultuuri- ja teadustegelase surimaski

Copy

Alates 14. maist on külastajatele avatud Tartu Ülikooli kunstimuuseumi näitus «Surma pale. Elu vägi surimaskides», mis on pühendatud elu mälestustele ja väärtusele.

Ühelt poolt näitavad surimaskid ilustamata kõige kaduvust, teisalt aga ülistavad need kadunu igavest mälestust väärivat elu, ütles näituse kuraator Ken Ird.

Näitusel «Surma pale. Elu vägi surimaskides» on eksponeeritud kolmandik Eesti muuseumide kogude surimaskidest. Ühes ruumis kohtuvad 28 märkimisväärse kultuuri- ja teadustegelase elud. Nende hulka kuuluvad Aleksander Puškin, Immanuel Kant, A. H. Tammsaare, Oskar Luts, Netty Pinna, Kalju Komissarov jt.

Vanim mask näitusel on 217 aasta vanune Immanuel Kanti surimask, kõige värskem neli aastat tagasi lahkunud Kalju Komissarovi surimask. «Näituse tegemise juures oli üllatav teada saada, et surimaskide puhul on tegemist elava praktikaga. See paneb surma ja matusekombestikku hoopis teise pilguga vaatama,» ütles näituse kuraator Anu Rae.

Näitus tutvustab surimaskide kui kunstiesemete võtmise praktikat. Legendaarse Eesti teatritegelase Kalju Komissarovi surimaski võtmise kogemusest räägib videointervjuus Ugala teatri grimeerija Ülle Konovalov. Külastajatel on võimalik videost jälgida kuraatorite näojäljendite võtmist ja neid maske oma käega katsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles