Tartumaa naised kaotasid sarnase käitumisega kelmide tõttu kümneid tuhandeid eurosid

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Mõlemad naised tutvusid kelmiga internetis. Foto on illustratiivne.
Mõlemad naised tutvusid kelmiga internetis. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Eile pöördus politsei poole kaks Tartumaa naist, kellelt kelmid petsid sarnase teguviisiga välja hulga raha. 

Nimelt sai politsei eile, 5. mail teate, et üks Tartumaa naine hakkas Facebooki kaudu suhtlema inimesega, kes soovis talle ühel hetkel pakki saata. Naine andis pakisaatjale oma telefoninumbri ja aadressi ning pidi saadetise vastu võtmise eest tasuma 3900 eurot.

Pakki naine aga siiski kätte ei saanud, sest talle laekus info, et pakk on  arestitud. Paki lunastamiseks küsis kelm naiselt veel 12 500 eurot, mille naine ka üle kandis. Kui raha väljapressimine jätkus, mõistis naine, et tegemist on kelmusega, ning ta pöördus politseisse. Juhtunut uurib politsei kriminaalmenetluses.

Eile laekus politseile aga veel üks teade kelmuse kohta. Tartumaa proua tutvus kuid tagasi internetis mehega, kes tutvustas end kui eestlast, kes parasjagu on Jeemenis missioonil. Mehe ja naise vahel tekkisid usalduslikud suhted ning mees teatas naisele, et on preemiaks saanud suure summa raha.

Mees palus naist, et ta hoiaks seni pakki, kuni mees missioonil on, ning vastutasuks lubas ta osa sellest summast anda naisele. Naine usaldas meest ning tegi paki kätte saamiseks korduvalt ülekandeid kogusummas 63 550 eurot. Pakki ja lubatud rahasummat naine aga ei saanud ning kelmusjuhtumi üksikasju uurib nüüd politsei kriminaalmenetluses.

Tartu piirkonnavanem Siim Linnard lausus, et viimasel ajal on tõepoolest usalduslikul suhtel põhinev petuskeem ehk nn armupettus küllalt levinud. Armukelmus on skeem, kus väidetav välisriigi, tavaliselt USA sõdur või laevakapten hakkab interneti vahendusel petetavaga suhtlema.

Nad loovad usalduslikud suhted, aga vastastikuse usalduse tekkides hakkavad erinevatel ettekäänetel inimese käest raha välja petma. Võõra mehe Eestisse toimetamiseks või mingi hinnalise paki kättesaamiseks tuleb teha ülekandeid ja makseid. Meest ega pakki tavaliselt siiski Eestisse ei saabu ning lubatud armastuse asemel võetakse ühes südamega ära ka arvestatav summa raha.

Ka märtsikuus oli Tartumaal juhtum, kus 38-aastane Tartumaal elav naine teatas politseile, et põgusa sotsiaalmeedia tutvuse järel palus suhtluskaaslane naise abi ühe paki vastu võtmisel.

Naine oli abivalmis ning oli nõus tuttavat abistama. Selleks, et aga saadetis kätte saada, tuli naisel tasuda 2400 eurot, mida naisel ei olnud. Paraku võttis naine selleks laenu, ent nüüd kahtlustab, et on petta saanud. Ka selle juhtunu täpsemaid üksikasju selgitatakse kriminaalmenetluses.

«Kui inimesed on teadlikumad, ei lähe kelmide jutuga kaasa ega paiguta oma raha tundmatusse, siis raugeb ka kelmide jaks Eesti inimesi petta,» sõnas Linnard. «Selleks on aga vaja, et iga kui viimase eestimaalaseni jõuaks teadmine, et kõik imetabased rahapakkumised on küllalt suure tõenäosusega pettused ja väidetavad välisriikide sõdurid või riigiteenistujad ei otsi internetis eestimaalaste palavat armastust, vaid heausksete raha,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles