Loodusmuuseum ootab lahendama taimeviktoriini

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Taime määrates tasub tähelepanu pöörata tunnustele nagu õite ja õisikute värv ja kuju, kroonlehtede kuju ja arv ning lehtede asetus, kuju ja värv.
Taime määrates tasub tähelepanu pöörata tunnustele nagu õite ja õisikute värv ja kuju, kroonlehtede kuju ja arv ning lehtede asetus, kuju ja värv. Foto: Külli Kalamees-Pani

Tartu ülikooli loodusmuuseum kutsub lahendama kevadtaimede viktoriini ja osalema virtuaalsetes meisterdamise töötubades. Taimeviktoriinist ja meisterdamise töötoast saab osa võtta alates 30. aprillist kuni 14. maini.

Kevadised soojad ilmad ja vihm panevad kasvama ja õitsema taimemaailma. Tartu ülikooli loodusmuuseumi viktoriinis on fotosid üsna erinevate elukohtade taimedest.

Esindatud on näiteks niidu-, luha-, metsa- ja pargitaimed. Foto järgi taime määrates tasub tähelepanu pöörata kõikidele tunnustele: õite ja õisikute värv ja kuju, kroonlehtede kuju ja arv, samuti lehtede asetus, kuju ja värv. Pööratakse tähelepanu ka viljadele ning kasvukoha omadustele.

Ei tasu ära unustada, et taimede hulka kuuluvad nii õistaimed kui ka okaspuud, samblad ja sõnajalgtaimed. Määramisel tasub kasutada taimemäärajaid, taimi tutvustavaid raamatuid ja internetti.

Kevadtaimede viktoriinil kasutatud fotod pildistas ja ülesanded koostas Külli Kalamees, meisterdamise töötoa videod valmistas ette ja monteeris Elen Kontkar.

Kevadtaimede viktoriini saab lahendada 14. maini ning võib läbi teha mitu korda. Osalema on oodatud kõik huvilised, olenemata vanusest ja kogemusest. Hiljemalt mai lõpus loositakse kõikide viktoriinil osalenute vahel välja 10 auhinda.

Auhindu loositakse kahes vanusegrupis: kuni 18-aastased ning täiskasvanud. Selleks et muuseum saaks loosiauhinna võitjatega ühendust võtta, tuleb osalejatel jätta oma kontaktid (nimi, e-posti aadress ja vanus). Õiged vastused on pärast viktoriini kättesaadavad Tartu ülikooli loodusmuuseumi kodulehel.

Meisterdamise töötubades saab valmistada soolatainast taime motiiviga medaljone, taimejuustega munapäid ning teha ise katset, kus uuritakse taime kasvamist mõjutavaid tegureid. Videote lingid on kättesaadavad Tartu ülikooli loodusmuuseumi kodulehel ja Youtube'i kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles