ERM kogub inimeste samme ja loob andmeeksponaadi

Lenel Karu
, reporter
Copy
Foto: Arp Karm

Eesti Rahva Muuseum (ERM) plaanis juba eelmisel aastal avada näituse «Õige keha, vale keha», kuid koroonaaja piirangud lõid plaanid segi. Nüüd loodetakse näitus avada 2023. aasta alguses ning esimest korda on ühe eksponaadi sisuks inimeste kehalise aktiivsuse andmed, mis on saadud keskendudes igapäevastele sammudele.

ERMi näituse tarbeks mais algavale kehalise aktiivsuse väljakutsele on end kirja pannud juba ligi 700 inimest, sealhulgas rõhutavad eestvedajad, et see pole üksnes spordifännidele mõeldud üleskutse.

​Uus tehnoloogia

Järjest menukamaks on muutunud oma liikumise mõõtmine, kõige lihtsam viis on koguda samme. Sotsiaalmeedias on mitmeid üleskutseid, mis soovitavad iga päev teha 10 000 sammu. Kes kasutab selleks mobiilirakendust või aktiivsusmonitori, kes aga spordikella. Kõik need võimalused sobivad ka ERMi uues väljakutses osalemiseks.

ERMi teaduri Tenno Teidearu sõnul luuakse sellist inimeste kehalise aktiivsuse näitajatel põhinevat andmeeksponaati Eestis esimest korda ja konkreetselt sel viisil tehnoloogia abil inimestelt andmeid muuseumieksponaadi jaoks Eestis varem kogutud pole. «See näituse osa käsitleb inimese keha ja tehnoloogia suhteid ehk kuidas on võimalik tehnoloogia abil oma keha parandada või täiustada,» selgitas Teidearu.

​Erinevalt tavapärastest kehalise aktiivsusega seotud väljakutsetest on vaja end registreerida. Osalusvormi täitnule saadetakse kood, millega saab ligipääsu digitaalsele väljakutsele. Selle täitmiseks kasutatakse mobiilirakendust YuMuuv, mille on loonud Eesti idufirma kollektiivsete füüsilise aktiivsuse väljakutsete sooritamiseks.

Normide hindamine

Kehalise aktiivsuse näitajate mõõtmine võimaldab mõista keha andmetest ja arvudest lähtuvalt. See aitab hinnata keha ja tervist, seada isiklikke eesmärke ja võrrelda end ühiskonnas levinud normidega. «Andmeeksponaat on üks osa suurest näitusest, kus soovime vaadata tagasi ajalukku ning mõista, kuidas kehaga seotud normid on aja jooksul muutunud. Iga põlvkond näeb ajalugu erinevalt ja muudab seda,» selgitas ERMi kuraator-teadur Kristel Rattus.

Näitusel on kuus kehaga seotud teemat: elukaar, toit ja tervis, ilu ja sündsus, rahvuslik keha, kannatus ning tehnoloogiline keha.

Praegu valmistatakse eksponaate ette ja tehakse uurimistööd, mille põhjal inimestele tulemusi esitada. «Näituse eesmärk on heita pilk kõikidele neile normidele, mis meid ühiskonnas saadavad. Vaadata kõrvalt ja korraks analüüsida, kas need võivad inimesi ka survestada,» sõnas Rattus.

ERMi uues väljakutses saab ennast osalejana kirja panna 2. maini siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles