Valimisliidud algatavad Elva abivallavanema umbusaldamise (1)

Armas Riives
, ajakirjanik
Copy
Erakorralisel volikogu istungil jäi opositsioonil vallavalitsuse kukutamisest puudu üks hääl.
Erakorralisel volikogu istungil jäi opositsioonil vallavalitsuse kukutamisest puudu üks hääl. Foto: Margus Ansu

Valimisliitude Elvamaa Esimesed ja Elva Vallakodanik üheksa liiget esitasid umbusaldusavalduse abivallavanem Kertu Vuksile. Umbusaldusavaldus on seotud kogukonnas suurt vastuseisu tekitanud Verevi järve rannaala detailplaneeringu menetlusega.

Umbusaldusavalduse esitajad heidavad Vuksile ette planeeringu menetlemisel olulist tähtsust omava informatsiooni eiramist ja varjamist, kohaliku omavalitsuse aluspõhimõtete eiramist ja vallajuhtimise maine kahjustamist.

Volikogu istungil umbusaldusavaldust esitlenud fraktsiooni Elva Vallakodanik esimees Tõnu Aigro sõnul on Verevi planeeringu menetlust saatnud kohaliku kogukonna ja võimukandjate süvenev vastandumine.

«Planeeringu menetlemisel on Reformierakonna juhitud koalitsioon toiminud kompromissitult ning käinud valikuliselt ümber planeeringut puudutava informatsiooniga. Seejuures on valla infokanalid asunud tegelema planeeringu läbisurumist iga hinna eest õigustava propagandaga,» ütles Aigro. 

Abivallavanem Kertu Vuks sõnas, et Verevi detailplaneeringu protsess algatati Elva vallavolikogus ja see kestis kokku 2,5 aastat. «Kogu planeeringuprotsess on olnud avalik, kõik planeeringuga seotud arvamused ja muud dokumendid on olnud ja on kõigile huvilistele kättesaadavad.» 

Vuksi sõnutsi jääb tehtud avalduses arusaamatuks, millises etapis ja mida on avalikkuse eest avaldusele allakirjutanute väitel varjatud. «Verevi detailplaneeringu puhul on tegemist üldplaneeringut muutva detailplaneeringuga, mistõttu esitati see ka rahandusministeeriumile arvamuse andmiseks,» lausus ta. 

Rahandusministeeriumi arvamus on kõigile, ka volikogu ja komisjoni liikmetele, kättesaadav, märkis ta. Rahandusministeeriumi esitatud arvamusi on Vuksi sõnutsi kehtestamisotsuse kujundamisel kaalutud, sealhulgas seda, miks ei ole võimalik ehitusõigust vähendada ja maakasutuse sihtotstarvet muuta. Kogu kaalutlusotsus ja põhjendused on välja toodud ka detailplaneeringu kehtestamisotsuses, mis volikogule esitati. 

Elva vallavolikogu asub umbusaldusavaldust menetlema 24. mai istungil. Vallavolikogu 29 liikmest on 19 koalitsiooni ja 10 opositsiooni esindajad.

Vallavanem Heiki Hansen 

Heiki Hansen
Heiki Hansen Foto: Kristjan Teedema

Algatatud labane ja valedega pikitud poliitiline rünnak vähem kui kaks kuud ametis olnud abivallavanema vastu on kahetsusväärne ning näitab ründajate poliitilise kultuuri madalat taset. Ma ei arva, et valimiste edu tagab sopa loopimine ja kutsun seetõttu siinkohal üles kõiki poliitilisi jõude jääma valimisvõitluses soliidseks. 

Kertu Vuks on olnud valla loomisest saati kõige tulihingelisem kaasamise ja avaliku arutelu praktikate (kaasav eelarve, külade kärajad, eelnõude avalikud konsultatsioonid, piirkonnakogude tegevus jne) algataja ja juurutaja Elva vallas. Avalduses väljatoodud süüdistustel ei ole vähematki alust ning tegu on pahatahtliku valeinfo levitamise ja maine kahjustamisega.  

Abivallavanem Kertu Vuks ei vastuta valla kommunikatsiooni ega infolehe väljaandmise eest. Elva valla leht ei ole ajakirjanduslik väljaanne. Elva valla lehe väljaandmise eesmärk on kirja pandud ühinemislepingus – anda välja valla juhtimise ja tegevusega seotud lehte. Selles ei ole kohta arvamusartiklitele ega poliitilistele sõnavõttudele.

Lähtume vallavalitsuse kommunikatsioonis faktidest ja elanikele olulise, hinnangutevaba info jagamisest. Ka Verevi detailplaneeringuga seoses oleme teinud erinevaid teavitusi, mis on põhinenud muu seas ka kodanike küsimustele. Teatavasti ei ole volikogu otsuste vastuvõtmise juures määrav poolt- ja vastuhäälte vahekord, vaid poolthäälte ülekaal ning sellisena volikogu ka planeeringu kehtestas ilma igasuguste manipulatsioonideta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles