Teadlased uurivad kvantarvutikindlat krüptograafiat

Armas Riives
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli Delta keskus.
Tartu Ülikooli Delta keskus. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli arvutiteaduse instituut ja Cybernetica alustavad koostööd, et luua andmeturbelahendusi.

Koostöö osana luuakse ka ühisjuhendamisega doktorandi koht. Doktoritöös hakatakse looma uusi e-valimiste krüptoalgoritme, mida kiiresti arenevad kvantarvutid ei ohustaks. Kuigi mitmesugustel füüsikalistel printsiipidel töötavad kvantarvutid on maailmas jätkuvalt esimeste töötavate prototüüpide faasis, on juba suudetud leida esimesi algoritme, kus kvantarvutite eelised tavaliste järjest arvutavate arvutite ees on märgatavad. Ilma praeguseid lahendusi uuendamata võib aga tekkida oht, et tulevikus võivad andmed ja näiteks e-valimiste privaatsus ohu alla sattuda. 

Cybernetica infoturbeinstituudi juhataja Dan Bogdanov selgitas, et kuigi sellist kvantarvutit ei ole veel olemas, mis Eesti e-riigis kasutusel olevat krüptograafiat lähiajal murda suudaks, on tähtis olla paindlik ja valmis oma süsteeme uuendama.

«Nii saame tulevikus tagada andmete pikaajalise kaitse nii nende salvestamisel, edastamisel kui ka töötlemisel. Cybernetica tehnoloogiad, nagu UXP, SplitKey ja Sharemind, liiguvad juba postkvantkrüptograafia kasutuselevõtu poole ning koostöö aitab sellele kindlasti kaasa,» ütles Bogdanov.

«Eesti andmeturbealaseid IT-ettevõtteid seob ülikooliga pikaaegne koostöö, sest nende lahendused on üldjuhul kõrgtehnoloogilised ja seotud otse teadustulemustega. Selle näiteks on ajatembeldamine, Eesti ID-kaardi lahendus, e-valimiste süsteem ja sellised ettevõtted nagu Cybernetica, kes on jõudnud mitme teadusliku ide puhul praktiliste lahendusteni,» sõnas Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja Jaak Vilo.

Koostöö käigus valmivat doktoritööd hakkavad juhendama Cybernetica infoturbeinstituudi vanemteadur Jan Villemson ja Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi krüptograafia professor Dominique Unruh, kes on pälvinud ka maineka Euroopa Teadusnõukogu (ERC) grandi loomaks lahendusi, mis kaitseksid IT-teenuseid kvantarvutite eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles