Eesti Rahva Muuseumi näitus jäi Vene tolli toppama (2)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eesti Rahva Muuseumi peasissepääs.
Eesti Rahva Muuseumi peasissepääs. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktor Alar Karis andis Facebooki postituses teada, et Komimaalt ERMi jõudma pidanud rändnäitus on pikalt Venemaal Kingissepa tollipunktis, kust ametnikud seda edasi viia ei lase.

28. veebruaril avati Komi pealinnas Sõktõvkaris sealse rahvusmuuseumi ja ERMi koostöös valminud näitus «Jahirajad: küttimine sürjakomide maailmavaates ja igapäevaelus».

ERMi kodulehel seisis, et see oli ERMil üle pika aja esimene rahvusvaheline ühisnäitus, kus lisaks audiovisuaalsele materjalile olid ka etnograafilised esemed.

Näitus pidi jõudma nüüd ERMi, kuid eksponaadid seisavad Venemaal Kingissepa tollipunktis ega ole teada, kuna ja kas üldse need Tartusse jõuavad. Praeguseks on eksponaate juba üle kuu aja Kingissepas kinni hoitud.

«Venemaa soome-ugri rahvaste assotsiatsiooni (AFUN) avaldus, et ühendus peab sel suvel Eestis toimuval soome-ugri rahvaste maailmakongressil osalemist kohatuks, seab uude valgusesse ka ERMi rändnäituse pikaajalist kinni hoidmist Kingissepa tollipunktis. Ühe pitsatijäljendi puudumine andvat õiguse vajadusel kogu saadetis hävitada,» seisis Karise postituses.

Karis selgitas, et olukorda lähevad homme Kingisseppa lahendama Peterburi Eesti konsulaadi töötajad. ERMi direktor sõnas, et tema enda minek kohapeale ei ole mõeldav, sest piiride ületamine koroonapiirangute ajal pole soositud.

Uut infot, kuidas ning millal eksponaadid Kingissepast liikuma saavad, saab Karis kuulda ilmselt homme, kui konsulaadi esindajad seal kohal käivad. «Ma usun, et see probleem laheneb, sest lõpuks on ju tegu kultuuri, mitte poliitikaga,» sõnas Karis.

VIII soome-ugri maailmakongress leiab aset 16.–18. juunil Eesti Rahva Muuseumis.

 
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles