Rally Estonia vabatahtlikud läbisid viie päevaga riigieksamite koroonaproove transportides 12 000 kilomeetrit

Lenel Karu
, reporter
Copy
Foto: Rally Estonia/Erakogu

Haridus- ja teadusministeeriumi ning terviseameti partnerina aitas SYNLAB Eesti koos koolidega gümnaasiumi lõpetajatel enne eksameid teha oma koolis koroonaviiruse PCR-proovi kurguloputusvedelikust, et riigieksam oleks kõigile asjaosalistele võimalikult ohutu. Koolidesse proovivõtukomplektide jaotamisel ja proovimaterjali laborisse toimetamisel oli abiks WRC Rally Estonia vabatahtlike 50-liikmeline erimeeskond.

Kokku kutsusid koolid vastutustundlikke noori üles tegema koroonaviiruse proovi kolme erineva eksami eel. Koolides sai anda kurguloputusvedelikust proovi 16. aprillil, 19. aprillil ja üleeile, 21. aprillil. Vaid paari päevaga avaldasid 170 koolist üle 4000 noore soovi teha koroonaproovi ning esimese kahe eksami eel avastati 14 koolis 17 asümptomaatilist viirusekandjat.

WRC Rally Estonia vabatahtlike erimeeskonnaga teeb meditsiinilabor koostööd juba teist korda. Aasta aega tagasi, pandeemia alguses, läbisid vabatahtlikud koroonaproove üle Eesti Tallinnasse transportides kolme kuu jooksul 110 000 kilomeetrit. See andis ralli korraldajatele hea kogemuse ja teadmised. Nii kaasas Rally Estonia, Eesti esimene FIA autoralli, maailmameistrivõistluste etapi korraldusse labori oma testimiskompetentsiga ja mullu septembris toimunud WRC Rally Estonia viidi läbi ilma ühegi uue nakatumiseta. Rally Estonia kommertsdirektori Tarmo Hõbe sõnul ei kaheldud hetkegi, kui SYNLAB Eesti tegi pakkumise riigieksamite koroonaproovide transpordiks.

«Kui terviseamet meie poole eksaminandide testimiskorralduse tõttu pöördus, saime üsna kiiresti aru, et 170 kooli üle Eesti proovivõtu ja ohutustarvikute viimine ning neist proovide toomine kolmel päeval käib meile üle jõu,» rääkis SYNLAB Eesti projektijuht Gerly Kedelauk. Ta lisas, et SYNLABi oma 30 autojuhti transpordivad täiskoormusega proove nii avaliku testimise punktidest kui ka perearstikeskustest ning aastataguse koostöö põhjal on usaldus vabatahtlike vastu olemas. 

«SYNLABi Tallinna laos pandi koolide jaoks valmis testimiseks vajalikud tarvikud ja ohutusvahendid ning rallitiim sai ohutu logistika koolituse. Vabatahtlike kaasamine võimaldas proovid kiiremini laborisse saada ning eksaminandid said tänu sellele tulemused kiiremini,» on Kedelauk tänulik noorte nimel oma vabast ajast koole külastanud inimestele.

«Esmalt täname, et SYNLAB Eesti meid usaldab, see on meie erimeeskonnale suur tunnustus. Kogu plaan sündis sellel aastal operatiivselt. Meile tehti ettepanek loetud päevad enne esimest proovivõtukomplektide koolidesse vedu,» kirjeldas WRC Rally Estonia kommertsdirektor Tarmo Hõbe. Ta lisas, et see oli hea võimalus aktiveerida kolm kuud enne WRC Rally Estonia 2021 starti oma suurem meeskond. «Nagu eelmiselgi aastal, soovime ka tänavu korraldada igas mõttes turvalise spordi suursündmuse, seda nii kohalike elanike, publiku kui ka osalejate seisukohalt,» lisas Hõbe.

Rally Estonia leiab tänavu aset 15.–18. juulil Lõuna-Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles