Tartu vaktsineerimiskeskus alustab tööd uue nädala teisipäeval

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Tartu vaktsineerimisekeskus asub A. Le Coqi spordihoones.
Tartu vaktsineerimisekeskus asub A. Le Coqi spordihoones. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu vaktsineerimisekeskus avab A. Le Coqi spordihoones (Ihaste tee 7) uksed teisipäeval, 27. aprillil, kui seal seab end sisse Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimismeeskond.

Esialgu tehakse keskuses revaktsineerimisi ja süstitakse esmadoose riiklikult ette nähtud sihtrühmadele. Vaktsiinidooside lisandumisel on oodatud keskusesse kõik soovijad. 

Vaktsineerimiseks tuleb vastuvõtuaeg broneerida üleriigilise digiregistratuuri kaudu. 23. aprillist on avatud vaktsineerimiseagade broneerimiseks ka selleks eraldi loodud etteregistreerimiskeskuse telefon 731 7200, kus esialgu saab broneeringuid teha vanusest lähtuvalt.

Vaktsineerimiskeskuse rajamine on Tartu linna, Tartu ülikooli kliinikumi ja Tartu kiirabi ühine ettevõtmine, mille eesmärk on tagada võimalus inimesi vaktsineerida suuremas mahus ja kiirendatud korras.

Tartu linnapea Urmas Klaas avaldas heameelt, et juba aprilli algusest täies valmisolekus olnud keskuse saab kasutusele võtta. «Oleme Tartu linna poolt andnud vaktsineerimiskeskuse jaoks heas asukohas avarad ruumid koos vajaliku inventariga, samuti aidanud korraldada keskusesse vabatahtlikke abilisi. Nüüd sõltub piisava koguse vaktsiinide saabumisest, kui kiiresti keskus täies mahus tööle saab hakata,» lisas linnapea.

«Et vaktsineerimiskeskus on valmis ning avamise ootel, alustame keskuses tööd 27. aprillil. Esialgu on vaktsineerimise maht planeeritust väiksem, ent kohe, kui lisandub piisav hulk vaktsiinidoose, on meeskond valmis ka oma töömahtu suurendama,» selgitas Tartu ülikooli kliinikumi ravijuht dr Andres Kotsar.

Ta näeb elanikkonna vaktsineerimises võimalust pöörduda ühel hetkel tavapärase elu juurde tagasi. «Kliinikum on motiveeritud ulatama abikätt linnale, et võimaldada elanike võimalikult operatiivne vaktsineerimine koroonapandeemia ületamiseks. Nii on võimalik vähendada viiruse levikut ning seeläbi ka haiglaravi vajavate patsientide arvu. Vaktsineerimise tulemusel saame pöörduda ühel hetkel loomulikku rütmi, seda ka haiglatöö mõttes,» lausus dr Kotsar.

27. aprillist oodatakse Tartu vaktsineerimiskeskusesse kõiki neid 1. doosiga Covid-19 vastu vaktsineerituid, kellel on juba Tartu ülikooli kliinikumi poolt aeg broneeritud 2. vaktsiinidoosiks. Lisaks kõiki riskirühma kuuluvaid inimesi vanusest sõltumata ning kõiki inimesi, kes on vanemad kui 65-aastased või kes saavad sel aastal 65-aastaseks, sõltumata riskirühma kuulumisest. Riskirühma kuulumise kohta saab infot perearstilt või patsiendiportaalist. 

Kliinikumi ravijuhi dr Andres Kotsari sõnul on Tartu vaktsineerimiskeskuses loodud väga head tingimused kogu protsessi ellu viimiseks, seda nii registreerimise, vaktsineerimise kui ka tavapärase 15-minutilise jälgimise jaoks. Vaktsineerivad  Tartu ülikooli kliinikumi immuniseerimisõigusega õed ning tavapärast vaktsineerimisjärgset jälgimist korraldab Tartu kiirabi.

«Võimalikult suure hulga inimeste kiire immuniseerimine on väga oluline tegur pandeemiast edukaks välju tulemiseks. Kiirabitöötajad on aasta jooksul näinud, kui salakaval ning mitmepalgeline on Covid-19 ning just seetõttu panustavad paljud kiirabitöötajad vabatahtlikult keskuse töösse. Nii ei aita me ainult neid inimesi, kes immuniseerima tulevad, vaid ka kõiki teisi, kuna šanss õigel ajal vajalikku meditsiiniabi saada suureneb kõikidel tartlastel ning ümberkaudsetel elanikel,» nentis Tartu kiirabi juht dr Veronika Reinhard.

Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine on tasuta ning vaktsineerimiseks kasutatakse nii Pfizer/BioNTech kui ka AstraZeneca vaktsiini. Piisava koguse vaktsiinidooside lisandumisel on Tartu vaktsineerimisekeskuses võimalik vaktsineerida kuni 1500 inimesel päevas.

«Vaktsineerimiskeskus on suurepärane näide Tartu erinevate osaliste koostööst, toetades samal ajal teisi tervishoiusektoreid, näiteks perearste. Soovitan kõikidel elanikel kindlasti võimalusest vaktsineerida kinni haarata, sest nii saame üheskoos anda panuse iseenda ja lähedaste kaitseks,» rõhutas dr Kotsar.

Vaktsiinide ja vaktsineerimise info leiab Tartu ülikooli kliinikumi kodulehel www.kliinikum.ee/vaktsineerimine. Sealtsamast leiab ka info, kuidas vaktsineerimiskeskusesse tulla, mida vaktsineerima tulles silmas pidada, millised on sagedasemad küsimused koroonavaktsiinide puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles