Suri maalikunstnik ja õpetaja Jüri Marran

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Jüri Marran (12. II 1937 – 19. IV 2021).
Jüri Marran (12. II 1937 – 19. IV 2021). Foto: Margus Ansu

Ravimatust haigusest räsituna suri eile õhtul Elva haiglas maalikunstnik Jüri Marran (12. II 1937 – 19. IV 2021), kelle härrasmehelikku viisakust ja mahedat muhedust mäletavad nii kunstihuvilised kui ka kunagised Tartu õhtukeskkooli õpilased. Näituse koostamine Omicumi aatriumisse jäi pooleli, selle viivad uue kooliaasta alguses lõpule tema sõbrad.

Jüri Marran lõpetas 1956. aastal Tartu 5. keskkooli ja 1961. aastal Tartu ülikooli füüsikuna. Pärast aastapikkust tööd Saaremaal Kingissepa keskkoolis füüsikaõpetajana asus ta samasse ametisse Tartu õhtukeskkoolis. Ta oli seal tööl 40 aastat ja õpetas muu hulgas kultuurilugu.

Aprillis 2003 Tartu Postimehele antud intervjuus meenutas ta, et kui ta lõpetas seitsmenda klassi, soovitasid õpetajad talle minna kunstikooli. «Aga mu ema ütles: «Mine ülikooli ja kui elukutse on käes, siis tee, mis tahad.» Ma uskusin teda, sain elukutse ja tänu sellele olen säästnud end paljudest pettumustest,» ütles kunstnik. «Kui asusin tööle õhtukoolis, praeguses täiskasvanute gümnaasiumis, olid mul maalimiseks terved valged päevad. Mul ei olnud vaja kunstiga raha teenida ja ma ei pidanud ideoloogilisi tellimusi täitma, et ennast ära elatada.»

Copy
Tagasi üles