Algas konnade suur kevadränne

Armas Riives
, ajakirjanik
Copy
Ihaste teel keelati konnade rände tõttu kella 20-07ni liiklus (va ühistranspordile ja kohalikele elanikele) ja piirati kiirus 30 tunnikiiruseni.
Ihaste teel keelati konnade rände tõttu kella 20-07ni liiklus (va ühistranspordile ja kohalikele elanikele) ja piirati kiirus 30 tunnikiiruseni. Foto: Margus Ansu

Alanud on konnade iga-aastane kevadränne kudemispaikadesse, mistõttu võib kohata massiliselt konni ka sõiduteedel. Seetõttu kutsub Eestimaa looduse fond (ELF) autojuhte konni märkama, võimalusel nende rändeteekonnaga ristuvates teelõikudes kiirust vähendama ning rändega ristuvaid maanteesid päikeseloojangust keskööni vältima. 

Kahepaiksed rändavad enda kudemispaikadesse pulmi pidama igal kevadel, kui õhtused ja öised temperatuurid on selleks sobivalt soojad. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust kahe kuni nelja tunni vältel, rände tippaeg on kella 22–23 vahel õhtul. Sagedasemad teedega ristuvad rändepaigad leiab «Konnad teel(t)» algatuse lehelt siit.

Pandeemia tõttu ei toimu tänavu suuremaid kahepaiksete üle tee aitamise talguid. Siiski on oodatud kohalikud vabatahtlikud mitmel pool hajutatult konni abistama. Kellel on huvi oma kodukandis kahepaikseid abistada, saab selleks juhiseid siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles