Jüri Laurson: Vabadussõja obelisk laguneb

, tartlane
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Margus Ansu

Raadi sõjaväekalmistule püstitati 7. ok­toobril 1926. aastal mälestussammas Vabadussõjas Lõuna-Eesti lahingutes langenuid meenutama.

Obeliski esiküljel oli pronksplaat kirjaga «Pühendatud 1918–1920 Vabadussõjas Tartu-, Valga-, Viljandi-, Võru-, Setumaa ja Pihkva lahinguväljal langenud Lõuna-Eesti vabastajatele». Vasema külje nurgasambal oli plaat kirjaga «Paremaid kodumaa poegi mälestavad Vabadusristi Vennad» ja paremal tekstiga «Vaprad kodumaa kaitsjaid tänavad nende sõbrad». Tähtpäevadel paiknenud vabadusristil elektriga valgustatud punastest pärlitest võidupärg. Samba avamine oli 7. oktoobril 1926.

Pärast teist maailmasõda sammas hävitati, selle osad kaevati maa sisse. 1988. aastal kaevati need taas välja ja kasutati samba taastamisel. Sammas püüti taastada küll vanal eeskujul, kuid pronksplaate pole. Tekst on kirjutatud musta värviga, seegi osaliselt kustunud. 10. juulil 1991 pidulikult taasavatud sammast ei saa algsega võrreldagi. Tehti odavalt, kukkus kehvasti välja ja praegu juba laguneb. Ometi on see mälestussammas kultuurimälestis, millel on kultuuriajalooline, kunstiline ja miljööline väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles