Külmapüha pidasid kuni pooled õpilased

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Selle talve esimene arvestatav külmapüha jättis eile Tartumaal koju kuni pooled koolilapsed. Külma mõõdeti enne koolipäeva algust paikkonniti 21 kuni 25 kraadi.

154 õpilasega Ilmatsalu põhikooli ilmus eile 77 last ehk täpselt pooled. Pool tundi enne tundide algust näitas termomeeter koolimaja akna taga 22 miinuskraadi, millest oli kella üheteistkümneks järel 15.

Ilmatsalu põhikooli direktor Anu Köidam nentis, et kuna enamik lastest saab kas koolibussi või autoga otse koolimaja ette ning eile tuult peaaegu polnud, oli koolist puudumine nii mõnegi puhul pigem kapriis kui sunnitud seis. Vähegi tugevama tuule korral on Köidami hinnangul aga lastele kõige piinavam just koolibussi ootamine.

«Muidugi ei hakka me iga õpilase puhul analüüsima, kas tema puudus ikka põhjusega või mitte,» lubas Köidam. «Meie oleme lapsevanemaile sotsiaalministri määruse teatavaks teinud ja lapsevanema asi on otsustada, kas saata laps kooli või ei.»

Anu Köidami sõnul kaalub iga õpetaja ise, millal on puudujaid nii palju, et aines uut peatükki avada ei tasu. Üldiselt tavatsetakse Ilmatsalus piirduda kordamisega, kui klassist on kohal pool või vähem.

Kambja põhikooli 168 õpilasest jäi eile koju 40 ehk alla veerandi. Kooli majandusjuhataja Kairi Keskpalu ütles, et tema kodus langes termomeetri piiritussammas hommikuks lausa 25 pügalat nullist madalamale.

«Esimeses klassis oli puudu 11 last, aga mida klass edasi, seda vähem on puudujaid,» märkis Keskpalu. «Üldiselt tuuakse hommikuti lapsed kooli autoga. Käib ju ka koolibuss ja ühelgi lapsel ei tohiks väga pikka jalgsiteed olla.»

Pangodi külas paiknevas 15 õpilasega Unipiha algkoolis oli eile platsis 12 poissi-tüdrukut, kelle kodutermomeetrid olid näidanud hommikul enne koolitulekut 21 kuni 23 kraadi külma.

Unipiha klassiõpetaja Lembit Jakobson teadis öelda, et kolmest puudunust üks oli kindlasti haige. Kahe kohta polnud teada, kas nad jäid koju külma või tõve tõttu.

«Meie lapsed pakast ei karda,» tõdes Jakobson. «Eelmisel aastal, kui oli korra 27-28 kraadi külma, tulid ka peaaegu kõik kooli.»

Unipiha õpilaste kooliteed jäävad umbes kümne kilomeetri raadiusse. Lembit Jakobsoni sõnul käib muist bussiga, kuid enamasti toovad vanemad lapse koolimaja treppi. Vaid kaks õpilast astuvad iga päev umbes neli kilomeetrit jala – kaks kooli ja kaks tagasi.

«Täna (esmaspäeval – toim) on nad mõlemad ikkagi koolis,» kinnitas Jakobson. «Eks me ikka ütle neile, et kui veel palju külmemaks kisub, oleks võib-olla targem koju jääda.»

Millal võib koju jääda
• Sotsiaalministri määrus lubab 1.–6. klassi õppetunnid ära jätta, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ja tegelikult toimiv välisõhu temperatuur on vähemalt –20 ºC.
• Põhikooli kolmel vanemal klassil tekib voli koju jääda alates 25 miinuskraadist.
• Kehalise kasvatuse tunde võib kuni kuuenda klassini õues korraldada, kui külma pole üle kümne kraadi, ning 7.–12. klassini, kui külma on 15 kraadi või vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles