Peeter Talvistu: läks trumm, mingu pulgad!

, Tartu kunstnike liidu esimehe kt
Copy
Peeter Talvistu
Peeter Talvistu Foto: Margus Ansu

Nüüd on siis kindel, et Tartu ülikooli rektor Toomas Asser on sunnitud oma saavutuste nimekirja lisama ka ülikooli kunstihariduse lõpliku hävitaja tiitli. 31. augustil lõpetab tegevuse kunstide keskus, mis ei ole küll erinevalt maaliosakonnast pakkunud kunstikõrgharidust, kuid on samas võimaldanud kõigile soovijaile kokkupuudet kunstiga kõrghariduse kontekstis. Näiteks Mika Keränen on just kunagisi maaliosakonnast võetud tunde lugenud põhjuseks, miks temast sai kirjanik.

Tuletame meelde, et ülejärgmisel aastal tähistaks kunsti õpetamine ülikoolis oma 220. tähtpäeva, sest koos kunagise (taas)avamisega loodi pea kohe ka joonistuskool. Isegi kui me loeksime kunstide keskuse alguseks maaliosakonna avamise 1988. aastal, on selle ajalugu praeguseks 33 aasta pikkune. Võib julgelt öelda, et nii maaliosakond kui ka varem tegutsenud kunstikabinet on jätnud Eesti kunstilukku kustumatu jälje. Seeläbi on selles osalenud ka Tartu ülikool. Aga edaspidi?

2015. aastal otsustas ülikooli toonane rektor Volli Kalm kokkuhoiupoliitika tuhinas lõpetada maaliõpetuse kõrgemal tasemel ning avati TÜ Viljandi kultuuriakadeemia haldusalasse kuuluv kunstide keskus. Kuna rakendusliku suunaga Tartu kõrgem kunstikool linnas maaliõpetust jätkas, sai tookord kasutada sisutühja fraasi, et toimub lihtsalt «vastutuse jagamine maalikunsti hariduse andmisel». Praegusel juhul mingit jätku enam ei plaanitagi, vaid kõlksutatakse niisama moka otsast: «Loometegevuse arendamine on Tartu ülikoolile endiselt oluline.» Järgmisel Keränenil enam molberti taha asja ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles