Prima Vista festival lükkub mai algusest septembrisse

Tartu Postimees
Copy
8. mail 2017 avas Prima Vista festivali rongkäik.
8. mail 2017 avas Prima Vista festivali rongkäik. Foto: Sille Annuk

Tavaliselt mai esimesel nädalal peetav kirjandusfestival Prima Vista lükkub tänavu koroonaviirusest põhjustatud olukorra tõttu sügisesse. Teemast «Väike maailm» tõukuvad üritused ja kohtumised kirjanikega toimuvad 20.–25. septembrini.

«Sel aastal on september festivali jaoks parim aeg, sest loodetavasti oleme just siis täis tahtmist ja energiat, et rakendada Covid-19ga kokku kuivanud tegevusvabadust,» ütles MTÜ Kirjandusfestivali Prima Vista juhatuse esinaine Krista Aru. «Meile on oluline, et festival toimuks elava festivalina, kus kirjanik saab kohtuda lugejaga ja lugeja uue raamatuga, et erinevate maailmade kohtumist saadaksid vahetud emotsioonid. Maikuus saaksime osaleda vaid virtuaalkohtumistel ja -üritustel, kuid see poleks siiski meie tavapärane mitmekihiline ja võimalusterohke kirjanduspidu.»

Sügisel on Tartusse valmis tulema Iisraeli kirjanik Etgar Keret, Saksa autor Uwe Laub, Viktor Šenderovitš Venemaalt, Norra autorid Klara Hveberg ja Knut Ødegård, estofiil Turid Farbregd ja lätlane Rvins Varde. Festivali patroon on tänavu Norra päritolu tõlkija ja luuletaja Øyvind Rangøy. Programmis on Stanisław Lemi loomingu teemaline futuroloogiline kongress, aga ka kontsert «Kirjanikud muusikas», filmi- ja kunstiprogramm, raamatulaat, lasteüritused jpm.

Tavaliselt festivali eelüritusena toimunud raamatu ja roosi päev 23. aprillil saab teoks virtuaalselt. Kuulutatakse välja kirjanduskonkursi «Esimene samm» laureaat, esinevad konkursi kõige esimene laureaat Anti Saar ja teised auhinna pälvinud autorid. Koostöös kirjastustega korraldatakse raamatulaat veebikampaaniana.

Festivali traditsioonilist aega maikuus markeerib 7. mail MTÜ Eesti Lavaluule rahvusvaheline videoettevõtmine «Tundekasvatus», milles valminud videoid esitletakse Prima Vistal ja Liverpooli festivalil WoW. Kaasa teevad eesti luuletaja Tõnis Vilu, kelle loomingust on paljud videod inspireeritud, lavaluuletaja Joelle Taylor ning luuletaja ja teatritegija Adam Kammerling.

Festivali peakorraldajad on MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista, Tartu ülikooli raamatukogu, Oskar Lutsu linnaraamatukogu, Eesti kirjanike liit ja Eesti kirjanduse selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles