Kaisa Ling Thing lööb läänemure lainetama

Tartu Postimees
Copy
Ansambli Kaisa Ling Thing keskmes on laulja Kaisa Ling.
Ansambli Kaisa Ling Thing keskmes on laulja Kaisa Ling. Foto: Pressifoto

Palaganibluusi ansambli Kaisa Ling Thing teise albumi nimilugu «Läänemure lained» joonistab välja põhiprobleemi: ühiskonna ebaõiglused ja kurbus jõuavad lõpuks välja üksikisikusse ning löövad seal igasuguste kompleksidena lokku. Selle vastu aitab teinekord aga ainult üks: kallata seljast kõik lollid kodutööd ja lehvida linna läbi öö, mantlihõlmad laiali. «Läänemure lained ehk Lühhike pidupanemise öppetus,» võtab singli tabavalt kokku loo sõnade autor Aapo Ilves.

Ansamblile koosseisus Kaisa Ling (vokaal), Rene Paul (klaver), Argo Toomel (kontrabass) ja Peep Kallas (trummid) on ulatanud abikäe Vilho Meier (rütmikitarr).

Album «Läänemure lained» ilmub sel kevadel. Kaisa Ling tutvustab seda kui intiimset sissevaadet naisbluusilaulja arengulukku, kui eklektilist kogumikku 20. sajandi esimese poole musta muusika järelkajadest Ida-Euroopas ja kui algupärase eesti vodevillibluusi esimesi katsetusi.

«Minu jaoks on oluline ja rõõmustav see, et oleme suutnud katta rohkelt erinevaid žanre (eks see oli ka eesmärk!) bugi-vugist kantrini, loomulikult ei puudu ka päris traditsioonilised vormid, kümne loo seast võib leida nii 12-taktis kui slow-bluusi,» märkis Kaisa Ling.

Plaadil lööb kaasa hulk külalismuusikuid: Jason Hunter, Siim Aimla, Sten Valdmaa, Vilho Meier, Urve Voitk, mustlasdžässi ansambel Titoks ja Tõnu Timm, tseremooniameistrina Dan Renwick. «Kirjutasin albumit nagu vodevillilavastust, mis tervikuna annaks läbilõike praegu eesti inimesi kimbutavatest tabuteemadest, hirmudest, ühesõnaga, läänemuredest,» lisab Kaisa Ling. «Loodan, et kui me (ja mina ise muidugi eesotsas) natuke kõikide nende jamade üle nalja teeme, läheb ka eluolu lihtsamaks ja lõbusamaks!»

Kaisa Ling Thing on bluusimaastikul omapärane, et mitte öelda kummaline tegija, sest solist on naine ja teemad on läbivalt feministlikud. Ansambel keskendub inimõigustele, seisab vägivalla ja rassismi vastu ning toetab alati oma kehaga rahujalal olemist. Ansambel on tegutsenud aastast 2017. Juba järgmisel aastal ilmus debüütplaat «Nii kole mees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles