Maailma vanim eestlane Illa Toompuu suri

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Üks viimaseid fotosid Illa Toompuust, kes poseerib oma 108. sünnipäeval New Jerseys küllatulnud eestlastele.
Üks viimaseid fotosid Illa Toompuust, kes poseerib oma 108. sünnipäeval New Jerseys küllatulnud eestlastele. Foto: Erakogu

Ameerika Ühendriikdes New Jerseys suri 24. märtsil 108-aasta vanusena Illa Toompuu, kes oma elu viimased seitse kuud kandis maailma vanima eestlase tiitlit. Kaasteelistele jäi ta meelde kui elegantne ja sportlik daam, kes kandis poisipead ja armastas erksavärvilisi rõivaid ning kes oma rikka elu seikadest alati suure kaasaelamise ja žestikuleerimisega jutustas.

Ka eelmise aasta 26. oktoobril, mil Illa Toompuul täitus 108. eluaasta, võttis ta seenioride kodus õnnitlusi vastu humoorikalt, peas kroon kirjaga «Birthday girl» ja taustaks Eesti lipp.

Viimane sünnipäev

Tal olid külas siis Lakewoodi eesti ühingu liikmed, kes käisid tal koroonaaja tingimuste kohaselt laulmas akna taga, kaasas roosid ja Kalevi kommikarp. Illa Toompuu lubas õnnelikult, et nüüd elab ta kaheksakümmend aastat veel.

Illa Toompuu
Illa Toompuu Foto: Erakogu

Lakewoodi seenioride ringi esinaine Airi Vaga on öelnud, et Illa Toompuu on neil olnud eestlaste ja eestluse põhiline esindaja.

Illa Toompuu sündis 26. oktoobril 1912 Peterburis, kasvas üles Virumaal, lõpetas Narva ühisgümnaasiumi.

Sõitis 1944. aasta septembris Tallinna sadamast lastega Saksamaale, elas viis aastat Kemtpeni põgenikelaagris ning suundus 1949. aastal üle ookeani New Yorki, kus töötas raamatupidaja ja pangaametnikuna. Oli ka New Yorgi eesti naiskoori üks asutajaid ning hiljem selle juht ja koorivanem.

105-aastasena annetas Illa Toompuu Eesti Rahva Muuseumile oma setu rahvarõivaste juurde kuulunud hõbeehted.

Pärast 1975. aastat, mil Illa Toompuu asus elama Lakewoodi, sai tast eesti koolis kasvataja, Lakewoodi eesti ühingu raamatupidaja ja seenioride ringi liige. Ka kuulus ta Lakewoodi Pühavaimu kogudusse ja laulis segakooris.

Illa Toompuud iseloomustama sobib seegi tõik, et autojuhtimise õppis ta ära üsna hilises eas. Kui politseinik ta ühel päeval peatas ja küsis, miks proua nii aeglaselt sõidab, vastas Illa: «Aga 25 miili tunnis (40 km/h – toim) – see on ju küll kiire!»

105-aastasena annetas Illa Toompuu Eesti Rahva Muuseumile oma setu rahvarõivaste juurde kuulunud hõbeehted.

Jättis maha korraldused

Illa kahest pojast on elus üks – 85-aastane Aadu Karemaa, kes teenis USA õhuväes analüütikuna.

Oma elu viimased päevad veetis Illa Toompuu haiglas. Ta andis endale lähenevast lõpust aru ja raamatupidajaliku korralikkusega jagas tarvilikke näpunäiteid ajaks, mil teda enam ei ole, ning kirjutas valmis kirja, mille poeg võis avada pärast ta surma.

Illa Toompuu oli eesti naine, kes suutis jääda iseendaks Ameerika Ühendriikides, mis sai saatuse tahtel ta koduks alates 1949. aastast.

Kes võiks olla maailma vanim eestlane pärast Illat, see vajab veel välja selgitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles