Tänasel linnalindude vaatlusel selgub kõige liigirikkam linn

Tartu Postimees
Copy
Praegu võib linnades juba kohata ka tänavust Eesti aasta lindu, kuldnokka.
Praegu võib linnades juba kohata ka tänavust Eesti aasta lindu, kuldnokka. Foto: Ants Liigus

Ornitoloogiaühing soovitab sel pühapäeval, 28. märtsil veeta vaba aega linnades linde vaadeldes ja palub tulemustest ka teada anda. Koroonaviiruse ulatusliku leviku tõttu tuleb linnuvaatlusi tehes kindlasti kinni pidada kehtivatest piirangutest.

Linnade linnuvaatluspäeval pööratakse tähelepanu elurikkusele linnas ja juba veebruari lõpus alguse saanud rändlindude saabumisele. Paljud rändlinnud, näiteks põldlõokesed, kiivitajad, sookured ja haned on juba kohale jõudnud. Tõenäosus kohata mitmesuguseid kevadekuulutajaid on tänavusel linnade linnuvaatluspäeval väga suur.

Eesti ornitoloogiaühing soovitab vaatlustega alustada juba hommikul, sest siis on linnud häälekamad ning neid on lihtsam märgata. Kirja tuleb panna vaid need liigid, kelle äratundmises ollakse täiesti kindel.

Ornitoloogiaühing korraldab linnade linnuvaatluspäeva 2002. aastast. 2019. aastal vaadeldi enim liike Haapsalus, möödunud kevadel linnade linnuvaatluspäeva eriolukorra tõttu ei toimunud.

Reeglid

  • Vaatluste tegemise aeg on kella 06.00–13.00.
  • Vaatlusalaks on osalejate kodu- või elukohalinn Eesti vabariigis. Me ei soovita ringi sõita. NB! Linna piiridel tuleb arvestada haldusüksuse siseste linnapiiridega. Näiteks: vaatlusalaks võib olla Haapsalu linnas üksnes linnasisene linn Haapsalu oma administratiivpiiridega. Sama kehtib ka kõigi teiste linnade kohta.
  • Osaleda võib üksi, kahekesi või ainult koos oma leibkonna liikmetega. Liikudes tuleb kinni pidada 2+2 reeglist.
  • Linnade linnuvaatlusel võib osaleda nii ökoretke tehes (jalgsi, jalgrattaga) kui mootorsõidukit kasutades.
  • Arvesse lähevad üksnes need linnuliigid, keda nähti linna administratiivpiiridest lahkumata. NB! Kirja pandud linnud ise võivad olla ka linnast kilomeetreid eemal.
  • Elektrooniliste peibutusvahendite kasutamine on keelatud. Isetehtud häälitsused (näiteks vilistamine) on lubatud.
  • Kirja tuleb panna osaleja nimi/osalejate nimed, vaatlusalaks olnud linna nimi ja reeglite kohaselt vaadeldud linnuliikide loend.
  • Linnade linnuvaatluspäeva tulemused tuleb edastada toimumispäeval hiljemalt kella 16.00 vaatluspäeva koordinaatorile Tarvo Valkerile aadressile tarvo.valker@eoy.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles