Läbi akna saab mänguasjamuuseumi külastada

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy

Ajal, mil kultuuri täiel rinnal nautida ei saa, tuli Tartu mänguasjamuuseum välja aknanäitusega, mida saab külastada muuseumisse sisse tulemata.

Aknanäituse «Aga mida sina kogud?» avas mänguasjamuuseum täna, 25. märtsil Teatri Kodu akendel. Õuest jälgitav väljapanek keskendub laste kogumiskirele ja kogumisega seotud lapsepõlvemälestustele.

Laste suur kirg

«Lapsed on teatavasti suured kogujad, kui neil on võimalik koguda kas kommi- või šokolaadipabereid, väikseid pehmeid mänguasju või neile meeldivaid kivikesi, siis väga paljud seda teevad,» sõnas muuseumi arendusjuht Marge Pärnits.

Mänguasjamuuseumis viidi töötajate hulgas läbi küsitlus, et teada saada, mida lapsepõlves koguti. «Igaüks rääkis, mida ta lapsena kogus, mõni kogub praegu ka midagi ja tegime sellest ülevaatenäituse,» sõnas ta. Näitusel saab ülevaate 1950.-80. aastatel sündinud laste kogudest.

Muuseumitöötajate hulgas on nii kalendri- kui margikogujaid, aga ka kivide ja raha kokku korjajaid. Väljapanekul saab näha ka lapsepõlvepilte kõikidest mänguasjamuuseumi töötajatest.

Pärnits lausus, et tema kogus väiksena kummiloomi. «Mul oli hiigelsuur kogu, aga see polnud selline kogu, mis seisaks lihtsalt kapi peal, vaid me mängisime nendega igapäevaselt,» rääkis ta. Pärnitsa enda asju säilinud ei ole, aga näituse tarbeks leidis ta muuseumikogudest täpselt samasugused mänguasjad, nagu tal lapsena olid.

Mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro märkis, et tema kogus värvilisi klaasitükke, katkiläinud tasside kõrvu ning marke, mille saamiseks käis ta iga nädal margipoes. Samas koguvad mitmed töötajad ka praegu erinevaid asju. «Aknanäitusel on näha, et paljud väikesed kollektsionäärid on säilitanud ka suurena kogumiskire ja naudivad uute esemete otsimist oma kogudesse, milleks on kas karahvinid, mängukaardid või mündid,» rääkis Vaaro.

Kultuur akna taga

Esialgu oli plaanis näitus avada hoopis maikuus, ent kuna inimesed soovivad ka praegusel ajal kultuuri tarbida, siis saab näitust juba praegu külastada. Näitusel lõppkuupäeva ei ole. «Tahaksime mõne kuu lahti hoida, et inimesed saaksid seda näitust võimalikult palju näha,» rääkis Pärnits.

Eelmise kevade eriolukorra ajal oli mänguasjamuuseumis avatud aknanäitus «Aken sinu lapsepõlve» ning siis sai meenutada eri ajastute laste mänguasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles