Tartus mälestati märtsiküüditatuid

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy

Täna keskpäeval mälestati kommunismiohvrite mälestusmärgi Rukkilill juures märtsiküüditamise aastapäeva. 25. märtsil möödub 1949. aasta märtsiküüditamisest 72 aastat.

Rukkilille juurde oli kokku tulnud paarkümmend inimest. Mälestusmärgi juurde asetati pärgasid, lilli ja küünlaid. Pärja asetasid ka linnapea Urmas Klaas ja linnavolikogu esimees Lemmit Kaplinski.

Abikaasad Helle-Kaja ja Mart Möls tulid täna keskpäeval samuti märtsiküüditatuid mälestama. Helle-Kaja Möls rääkis, et ka tema koos ema, vanaema, õe ja vennaga küüditati Siberisse. Küüditamise põhjus oli rahvavaenlaseks olemine. Niinimetatud rahvavaenlaseks peeti Mölsi isa, kes oli koolidirektor ja omakaitse liige. Isa arreteeriti 1944. aastal ja ajaks, kui ülejäänud pere küüditati, oli isa juba surnud. 

Möls oli küüditamise ajal 8-aastane ja Siberis lõpetas ta ka põhikooli. Eestisse tagasi tuli pere 1957. aastal, siis läks Möls eesti kooli, pärast seda õppis ta Tartu ülikoolis ja temast sai füüsikaõpetaja. 

Tartu raekoja kellamäng mängib mälestuspäeval meloodiaid «Hoia, Jumal, Eestit» (Juhan Aavik), «Ärkamise aeg» (Rene Eespere), «Ta lendab mesipuu poole» (Peep Sarapik), variatsioone teemal «Meil aiaäärne tänavas» (Merle Kollom) ja «Mu isamaa on minu arm» (Gustav Ernesaks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles