VIDEO JA GALERII ⟩ Valimisliit tuli välja oma keskpargi visiooniga (3)

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy

Debatt Tartu keskpargi üle kogub järjest hoogu. Kas pargi peaks täielikult säilitama või peaks sinna tulema hoopis SÜKU ehk südalinna kultuurikeskus? Valimisliit Tartu Eest avalikustas täna visiooni, milline nende arvates peaks keskpark hakkama välja nägema. 

Valimisliidu Tartu Eest eestvedajad panid oma kavandile nimeks Keskpark 2024. Kontseptsiooni järgi tahab valimisliit, et pargist ei võetaks maha ühtegi puud, kõik atraktsioonid, terviserajad ja muud elemendid tuleb paigutada puude vahele. Visiooni autorid on valimisliidu liikmed Vahur Kalmre ja Tanel Tein, keda on abistanud arhitekt ja 3D-animaator.

Valimisliidu Tartu Eest liikmed Tanel Tein (vasakult), Margus Jaanovits ja Vahur Kalmre tutvustasid täna hommikupoolikul oma ideid Tartu keskpargist. 
Valimisliidu Tartu Eest liikmed Tanel Tein (vasakult), Margus Jaanovits ja Vahur Kalmre tutvustasid täna hommikupoolikul oma ideid Tartu keskpargist. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Kalmre sõnul on linlased leppinud sellega, et keskpark on praegu suuresti vaid läbikäigukoht. «Meie tahame seda suhtumist muuta, tahame, et see park oleks koht, kuhu inimesed tuleksid ja jääksid,» sõnas ta. Pargist saaks muidugi ka lihtsalt läbi minna, aga Kalmre sõnutsi oleks nende visiooni järgi pargis rohkem kohti, mille pärast inimene sinna jääda tahab. 

Keskpark 2024 visiooni järgi tuleb parki viisteist tegevuskohta. Näiteks võiks pargi osaks olla varjulised lehtlad, 340-meetri pikkune uisu-, rulluisu- ja rattarada, suur laste mänguväljak, palju piknikukohti ja pinke, katusealune ürituste korraldamiseks, varjualune rattahoidla, seitsme meetri kõrgune ronimissein, klaasist koosolekumajad. Seda kõike ümbritseksid suured puud, muruplatsid, põõsad ja aasalilled. 

Juba eelmisel nädalal avalikustas valimisliit mõned pildid keskpargi võimalikest arengutest. Paljud linlased hakkasid sel teemal kohe kaasa rääkima, arutati näiteks selle üle, kas ikka kõik puud jäävad alles, kas pargikavandis pole liiga vähe muru ja liiga palju tartaani või kas pole pargiala atraktsioonidega liialt üle koormatud. Idee autorid rõhutavad, et need tegevuskohad ja visioon ei ole lõplikud. Seega oodatakse tartlasi sel teemal kaasa rääkima ning oma mõtteid kirja panema ja valimisliidule saatma. Ettepanekuid saab esitada valimisliidu Tartu Eest Facebooki leheküljel ja keskpargi kodulehel.

Kavandis kujutatud keskpark läheks maksma umbes miljon eurot. See raha võiks valimisliidu arvates tulla linna eelarvest, ent samas võiks õla alla panna ka erasektor ning pargi arendamiseks võiks asutada ka toetusfondi. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles