Vabaduse puiestikus langes üheksa haiget puud

Tartu Postimees
Copy
Täna lõuna paiku seisid vabaduse puiestikus maha raiutud üheksa puud riidas.
Täna lõuna paiku seisid vabaduse puiestikus maha raiutud üheksa puud riidas. Foto: Margus Ansu

Tartu rohealade kujundamise kureeritud elurikkuse projekti raames algab kevadel Emajõe äärde Kalevipoja kuju ümber Vabaduse puiestikku salumetsa liikidega linnasalu rajamine. Selle tarbeks langetati pargis maha üheksa haiget puud, et luua parki paremad valgustingimused.

Linnamajanduse osakonna arboristi Kaire Zimmeri sõnul oleks need puud hooldusraiega eemaldatud elurikkuse projektist sõltumata. Seejuures oli oluline puud langetada enne lindude pesitsemisaja algust.

«Langetatavad puud on kahjustustega ning valguspuuduse tõttu kiduraks jäänud. Mitu raiutavat puud on teiste varjus kängu jäänud ja kasvuruumi puuduse tõttu ei ole neil välja kujunenud liigiomast dekoratiivset võrakuju,» selgitas Zimmer.

Foto: Margus Ansu

Raiutud puude tüved ja oksad jäetakse aluspinnale lamapuiduna alles. Kuigi maapinnale kõdunema jäetud puu võib linnapargis olla harjumatu vaatepilt, loodavad projekti kureeritud elurikkus kuraatorid inimeste mõistvale suhtumisele, sest need tüved saavad koduks seentele ja mikroorganismidele, aga ka hiirtele ja siilidele.

Elurikkuse projekti eesmärk on parandada pargi valgustingimusi, luua aasasid, hõredamaid puistuid ning istutada sinna uusi taimi. Kui suur ala pargist saluks muutub, pole veel kindel, see sõltub kevadeks hangitud taimede kogusest, rääkis projekti kureeritud elurikkus üks eestvedajatest Merle Karro-Kalberg.

Linnasalu rajatakse Raekoja platsi ja Vabadussilla vahele autotee kõrvale ja natuke pargi keskele. Kalevipoja kuju ümbert jääb nii, nagu on.

Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles