Juhan Javoiš: võtame kesklinna üle! (3)

Juhan Javoiš
, Bioloog
Copy
Juhan Javoiš
Juhan Javoiš Foto: Erakogu

Tartus kütab kirgi plaan lüüa linnapargis kopp maasse ja ajada püsti järjekordne hoonekoloss – Süku. Justkui veedaks tänapäeva linlane veel liiga vähe aega umbses toas või autokabiinis.

Kes meist poleks tundnud elevust, kui on võimalik ehitada midagi täiesti uut, materialiseerida oma unistuste õhuloss pompoosseks reaalsuseks. Kakssada aastat tagasi oli selline kiusatus enamasti väga tervitatav. Tänapäeval peab muidugi olema üliettevaatlik. Mul on hoopis parem plaan: võtame olemasolevad kesklinnapinnad kultuurile üle!

Eks ole juba enne koroonatki pannud kukalt kratsima need südalinna ostukeskustes laiutavad lugematud butiigid, mis seisavad justkui alati tühjad, üksik müüjanäitsik igavlemas leti taga. See tühjus on tegelikult kapitalismi loomulik kaasnähe: kui raha ühiskonnas jaotub nõnda, et väga vähestel on väga palju, siis eraldatakse neile vähestele ka palju poeruumi, isegi kui 99 protsendi linlaste jaoks läheb see osa meie kesklinnast täielikult raisku. Nõnda see loomulik looduslik normaaljaotus toimib – seni, kuni teadlik linnaruumi kujundus vahele ei astu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles