Ülemaailmse luulepäeva puhul valmivad kõigile vaatamiseks luulevideod

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Mehis Heinsaar loeb oma luulet Werneris.
Mehis Heinsaar loeb oma luulet Werneris. Foto: Kuvatõmmis

Täna tähistavad Unesco kirjanduslinnad ülemaailmset luulepäeva pisut või päris teisiti, kui varem tavaks kujunenud. Tartus hakati sel puhul mõni aasta tagasi tegema luulelist kohvikutuuri, kuid mullu kevadel mindi muutunud oludes teist teed ning kutsuti kõiki huvilisi üles tegema videoklippe luulelugemisest ning saatma neid korraldajatele sotsiaalmeedias avaldamiseks. Luulevideote päevana saab ülemaailmne luulepäev kirjanduslinnas Tartus teoks ka täna.

Eesti kirjanduse seltsi teatel esinevad pühapäeval virtuaalsündmuse ajal kirjanikud Carolina Pihelgas koos muusik Marko Veissoniga, Tõnis Vilu, Kristel Mägedi (teeb ka muusikat) ja Mehis Heinsaar, kelle luulevideote esilinastusi näidatakse Facebookis ja Youtube'is kell 14, 15, 16 ja 17.

Lisaks kirjanikele kutsus Eesti kirjanduse selts taas kõiki huvilisi üles lugema täna (või ka varem) mõnda luuletust – kas omaloomingut, mõnda lemmikluuletust või lihtsalt midagi, mis parajasti kõnetab –, tegema lugemisest videosalvestise ning saatma selle kas faili või Youtube'i lingina korraldustoimkonnale (kerstin.vestel@gmail.com ning eks@kirjandus.ee). Salvestisi oli ka võimalus postitada laupäeval luulepäeva Facebooki sündmuse arutelu alla.

Unesco on kuulutanud 21. märtsi ülemaailmseks luulepäevaks. 2018. aastast tähistab seda Granada algatusel ühiselt suur osa kirjanduslinnade võrgustiku liikmeid. Ühisettevõtmist kajastatakse mitmesugustes veebikanalites ja rahvusvaheliste pressiteadete kaudu. Tähistamise viis on igas linnas erinev ning lähtub kohalike luulehuviliste ja kirjanduselu eripärast.

Eelmisel aastal selgus vahetult enne luulepäeva, et planeeritud kujul see aset leida ei saa. Uutes oludes orienteeruti kiiresti ümber ja korraldati luulepäev virtuaalselt. Kõiki huvilisi kutsuti üles postitama päeva jooksul ise salvestatud luulevideoid, mida jagati luulepäeva Facebooki lehel.

Eesti kirjanduse seltsi andmeil oli tegu esimese suurema virtuaalse kirjandussündmusega Eestis alates eriolukorra algusest. Päeva jooksul saadeti enam kui 80 videot ja vaatamisi kogunes kõigi videote peale kokku üle 5000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles