Juhan Voolaid: Kas Süku võiks tulla keskparki? Jah, võiks (4)

Juhan Voolaid
, Tartu linnakirjanik
Copy
Juhan Voolaid
Juhan Voolaid Foto: Sille Annuk

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, kas Tartu vajab südalinna kultuurikeskust ehk Sükut ja kas Süku asukoht peaks olema keskpargis. Teema puudutab mind kui kultuuriinimest, aga ka palju kesklinnas viibivat tartlast.

Kesklinna ulatuslike parkide kohta leidub seisukohti seinast seina. Ühed ütlevad, et neid ei tohi puutuda, sest need on Tartu kopsud ja nende vähendamise korral me lämbume, teised, et enne sõda olid praegused pargialad tihedalt maju täis ja teeme nüüd ka nii. Parim lahendus on ilmselt kusagil keskel. Lämbumisjutt on selge liialdus, samuti pole hetke kontekstis oluline, mis kesklinna lagendike asemel enne sõda oli. Keskpargi Poe tänava poolses osas oli kaubahoov, enne seda promenaad ja veel enne linnamüüri ümbritsev vallikraav. Me võime taastada mõne neist, samas on meil vabad käed, et valida tulevikuks mingi muu, parem variant.

Läbin viimased viisteist aastat pea iga päev mitut kesklinna parki – varahommikul, lõunaajal, õhtupoolikul – ja näen, et kesklinna park ja Ülejõe park seisavad tühjalt. Kasutust leiavad üksikud piirkonnad, näiteks mänguväljak kesklinna keskuse ees ning suvisel ajal Atlantise kõrval olev n-ö päikesenõlv. Aga tühjad pargid tõmbavad ligi täis inimesi, seda teab iga pargisõber ja see teadmine pole meeldiv.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles