Gustav Suitsu luulepreemia läks seekord Mats Traadile (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Mats Traat 80. sünnipäeva tähistamisel Tallinnas kirjanike liidus 23. novembril 2016.
Mats Traat 80. sünnipäeva tähistamisel Tallinnas kirjanike liidus 23. novembril 2016. Foto: Albert Truuväärt

Eesti kirjandusmuuseum tähistas emakeelepäeva ettekandekoosolekuga Teamsis. Sealsamas sai teatavaks, et Gustav Suitsu nimelise luulepreemia sai Mats Traat selle eest, et ta avaldas neljanda tartukeelse luulekogu «Taivatäis tsirke», mille on kirjastanud kevadel 2020 Ilmamaa.

Kirjastuse saatesõnades on märgitud, et tundetoonilt tumemeelse luule taustana tuleb kogus «Taivatäis tsirke» lugeja ette too külaelu vaevane pilt, mida autor koges oma noores põlves, kui külad olid – kolhoosid. Elutumedus ja lapsepõlvehelgus, nooruslüürika ja ajapaine talitsevad teineteist, kuid ei summuta, pigem sunnivad looma kindlat rütmi, pingelist talitsetust, mille kohal laulab taevatäis rõõmsaid laululinde ehk tsirke.

Luulekogu «Taivatäis tsirke» avaldas Ilmamaa kevadel 2020.
Luulekogu «Taivatäis tsirke» avaldas Ilmamaa kevadel 2020. Foto: Repro

Raamatu lõputsüklisse on autor noppinud valiku murdekeelseid üksikluuletusi oma muidu kirjakeelsetest luulekogudest.

Mats Traadi eelmised kogud luuletusi tartu keeles on «Armastuse päiv» (1995), «Kõllane õtak» (2001) ja «Ugandi igatsus» (2013). Möödunud aasta detsembris ilmus viies tartukeelne luulekogu «Säidse äidset», mille on samuti kirjastanud Ilmamaa.

Žüriiliikme Arne Merilai sõnul on Mats Traadi Palanumäe-sarja hakatud kutsuma jõgiromaaniks, kuid tema kui «Kandiliste laulude» ja «Harala elulugude» autor on ka jõgiluule looja.

«Tema visa looming on nagu Väike- ja Suur Emajõgi, mis voolavad läbi Lõuna-Eesti, Otepää Pühajärvest Võrtsjärve ja läbi Tartu Peipsisse. «Taivatäis tsirke» jätkab meie murdeluule traditsiooni, mille eelkäijad olid Käsu Hans, Gustav Adolph  Oldekop, Hendrik Adamson ja Artur Adson. Nagu «Kerkokella» autor Gustav Suits ja võru keelele lähenev Jaan Kaplinski, hoiab Mats Traat elus tartu keele poeetikat,» lisas Arne Merilai.

Mats Traadi luulekogu «Taivatäis tsirke. Nelläss luulekogu Tartu kiilen» nimiluuletus:

Taivatäis tsirke

Päiv veretäss taivatelki,

nink ammutse inimise

eitvä lämmind elki

üle üüde minemise.

Ei ole tan ullu.

Kiäki ei ole ollu,

Kõik omma konagi tullu,

kaonu ajast-aa kollu.

Perrä jääss taivatäis tsirke.

Gustav Suitsu luulepreemia on Tartu linna ja Tartu kultuurkapitali koostöös välja antav Tartu linna tunnustus luuletajale, kes on eelmisel kalendriaastal avaldanud vähemalt ühe kunstiliselt kõrgetasemelise luulekogu, mis kannab Gustav Suitsu luulele omaseid väärtusi. Kandidaate luulepreemiale oli võimalik esitada 26. veebruarini.

Gustav Suitsu luulepreemiat on välja antud alates 2004. aastast. Viimaste aastate laureaatide seas on Jüri Kolk, Tõnis Vilu, Aare Pilv, Mehis Heinsaar, Timo Maran ja Maarja Pärtna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles