Kirjandusmuuseum tähistab emakeelepäeva ettekannete ja luulepreemia üleandmisega

Tartu Postimees
Copy
Eesti kirjandusmuuseum Vanemuise tänavas.
Eesti kirjandusmuuseum Vanemuise tänavas. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell 14 tähistab Eesti kirjandusmuuseum emakeelepäeva ettekandekoosolekuga Teamsis. Sealsamas saab teatavaks, kes saab Gustav Suitsu luulepreemia, mida antakse välja koostöös Tartu linna ja Tartu kultuurkapitaliga.

Ürituse korraldaja Krista Ojasaare sõnul on tegemist iga-aastase sündmusega, kus kirjandusmuuseumi inimesed ja kutsutud külalised esinevad avalikkusele ettekannetega eesti keele ja meele teemadel.

«Püüame emakeelepäeva ettekandeid välja pakkuda nii, et need kõnetaksid just kooliõpilasi ja õpetajaid, aga ka kõiki huvitatuid. Ettekandepäev on ka hea võimalus tutvustada meie maja inimeste teadustööga seotud teemasid,» lisas ta.

Ettekanded

Ettekannetes juhitakse tähelepanu nii eesti keelele ja kirjandusele kui ka keelega seotud keelenditele ja vanasõnadele.

Seekord esinevad kultuuriloolise arhiivi vanemteadur Aija Sakova teemal «Meelesügavus ja keelejulgus. Eestlus ja mitmikkultuurilisus» ning folkloristika osakonna vanemteadur ja Eesti-uuringute tippkeskuse tegevjuht Piret Voolaid teemal «Mis meele peal, see keele peal ehk emakeelepäeval vanasõnadele mõeldes». Literaat Janika Kronbergi ettekanne on teemal «Keel kui toormaterjal, kirjandus(teos) kui toode».

Pärast ettekandeid on kavas muusikaline vahepala, millele järgneb luulepreemia saaja teatavakstegemine.

Luulepreemia

Gustav Suitsu luulepreemia on Tartu linna ja Tartu kultuurkapitali koostöös välja antav Tartu linna tunnustus luuletajale, kes on eelmisel kalendriaastal avaldanud vähemalt ühe kunstiliselt kõrgetasemelise luulekogu, mis kannab Gustav Suitsu luulele omaseid väärtusi. Kandidaate luulepreemiale oli võimalik esitada 26. veebruarini.

Gustav Suitsu luulepreemiat on välja antud 2004. aastast. Viimaste aastate laureaatide seas on Jüri Kolk, Tõnis Vilu, Aare Pilv, Mehis Heinsaar, Timo Maran ja Maarja Pärtna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles