Busside infosüsteemi hankele tuli viis pakkumist

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipeatus.
Bussipeatus. Foto: Margus Ansu

Linnaliinibusside reaalajas jälgimise infosüsteemi riigihankele tehti viis pakkumist ning kui vaidlustusi ei tule, sõlmib linn võitjaga lepingu märtsis.

Tartu linn kuulutas busside infosüsteemi rahvusvahelise riigihanke välja juba eelmise aasta märtsis, kuid riigihangete amet otsustas tulemused ühe osaleja kaebuse tõttu tühistada.

Seejärel muutis linn hanke tingimused leebemaks ning vähendas soovitud tabloode arvu 90-lt 44-le.

«Samas kirjutasime tabloode kohta juurde lisanõudeid, et need oleks võimalikult vandaalikindlad. Enne ei olnudki seda määratud. Lisaks muutsime ka bussiarvutite tingimusi, et seal oleks võimalik kasutada Androidi tarkvara põhjal töötavaid tahvelarvuteid,» selgitas hankedokumente koostanud linna infotehnoloogiateenistuse arendusjuht Kalev Pullonen.

Mõned loobusid

Muudetud tingimustega hankele ei saatnud oma ühispakkumist eelmise korra võitjad Telegrupp AS ja R-Süsteemid OÜ. Samuti ei osalenud uuel hankel enam GSM Valve OÜ, kelle kaebuse tõttu esimene hange tühistati.

Pullonen ei osanud firmade käitumist kommenteerida, kuid pakkus, et ju ei mahtunud nende hinnad linna soovitud raamidesse. Hankedokumentides oli linn pakkunud eeldatavaks süsteemi hinnaks koos käibemaksuga 660 000 eurot.

Viie pakkumise hulgast pidas Pullonen kõige tugevamaks Soome ja Rootsi firmade ühispakkumist: «Nad toodavad ise tabloosid, kuid hinna järgi olid nad alles kolmandad.» Kõige soodsama pakkumise tegi AS G4S Eesti, kes lubab kogu süsteemi tööle panna 656 000 euroga.

Ehituseks üle aasta

Pulloneni sõnul võiks hanke tulemused olla kuuga selged ja kui kaebusi ei tule, võiks märtsis lepingu sõlmida. Kuna süsteemi ehitamiseks on võitjal aega üle aasta, võiks see käivituda kõige varem järgmisel kevadel.

Reaalajas jälgimise infosüsteem toob osasse bussipeatustesse elektroonilised tablood, mis näitavad, kui kaua bussini aega on. Samuti hakkab süsteem lugema bussisõitjate arvu ning see on seotud järgmisena kavandatava elektroonilise piletimüügisüsteemiga.

Riigihanke pakkumised

• AS G4S Eesti 656 067 eurot

• AS Helmes 917 622 eurot

• AS Hansab 1 129 944 eurot

• Scannotec OY AB, Consat Telematics AB, Poltech Information System AB
830 169 eurot (ilma käibemaksuta)

• Thoreb AB 1 363 793 (ilma käibemaksuta)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles