Kaubikust teele veerenud sangpomm lõhkus järel sõitnud auto (1)

Tartu Postimees
Copy
Sangpomm lõhkus Tartus auto.
Sangpomm lõhkus Tartus auto. Foto: PZU Kindlustus

Kaubikus lahtiselt veetud sangpomm põhjustas Tartus kentsakavõitu õnnetuse, kui treeningvahend ringteel lahti vajunud küljeuksest välja veeres ja järelsõitva auto karteri all lõpetas.

Sellise õnnetusjuhtumi kohta laekus PZU kindlustusele teade veebruaris. Uskumatuna kõlav lugu on tegelikult aga õnnelik õnnetus, millest tasuks järeldusi teha kõigil liiklejatel, kes teinekord lahtiselt raskeid esemeid veavad, teatab kindlustusseltsi esindaja.

Kuigi turvavööd kasutavad nüüdseks kõik vastutustundlikud liiklejad, sest see hoiab inimese keha õnnetuse korral fikseeritud asendis ning aitab ära hoida hullema, ei oska liiklejad alati näha ohtu, mida kujutavad endast autos lahtiselt liikuvad objektid. 

«Juhtus see, et sõbrale appi rutanud kaubikujuht laadis pakiruumi vajaliku varustuse, mille hulgas olid ka sangpomm ja tungraud. Küllap ei sulgenud kiirustav kaubikujuht korralikult pakiruumi küljeust, mis vajus ringteel lahti, ning pakiruumis lahtiselt olnud sangpomm ja tungraud pudenesid sõiduteele,» selgitab PZU kahjukäsitluse juht Jaanus Tanne.

Sangpomm veeres omakorda järelsõitva Volkswageni karteri alla, kus see lohises autoga kaasa umbes 50 meetrit. Volkswageni juht küll märkas ringteel vedelenud objekti, kuid ei saanud enam pidama, ise lootis, et tegu oli suure lumekamakaga mõne auto rattakoopast. Peatumise järel märkas juht, et karterist oli kogu õli välja voolanud ning tundmatu objekt endiselt mootori all.

«Üsna varsti ilmus välja ka sangpommi ja tungraua kaotanud kaubikujuht, kes selgitas kannatanule, et objekt auto all on sangpomm. Kannatanul oli arusaadavalt keeruline seda uskuda, kuni lõpuks sangpommi omanik õlise vabaraskuse Volkswageni alt välja sikutas,» selgitas Tanne iseäraliku õnnetuse kulminatsiooni.

Tegu oli totravõitu õnneliku õnnetusega, kus inimesed viga ei saanud ning ka Volkswagen on «treeningvigastusest» taastumas. Küll aga peaksid Tanne sõnul tegema sellest õnnetusest tõsiseid järeldusi kõik liiklejad.

«Inimesed ei mõista siiani, millist ohtu võivad endast kujutada autos lahtiselt veetavad esemed. Kokkupõrke, järsu pidurduse või äkilisemas kurviski võivad lahtised asjad salongis inertsist tekitada tõsist kahju, kehavigastusi ning koguni osutuda surmavateks. Seepärast on ülioluline, et kõik vähegi raskemad asjad autosalongis oleksid kindlas kohas,» selgitab Tanne.

Ta lisas, et rihmadega tuleks fikseerida ka kõik lahtised objektid pakiruumis – eriti kui tegu on suuremate ja raskemate asjadega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles