Konrad Mägi monument leiab koha Tartu Raekoja platsil

Tartu Postimees
Copy
Raekoja plats 8 majas oli kunstnik Konrad Mäe viimane elukoht.
Raekoja plats 8 majas oli kunstnik Konrad Mäe viimane elukoht. Foto: Lilian Lukka

Tartu linn kuulutas välja ideekonkursi Konrad Mägi mälestusmonumendi rajamiseks.

Ideekonkursiga soovitakse leida parim kunstiline lahendus Eesti tuntuima maalikunstniku Konrad Mägi (1878-1925) mälestuse jäädvustamiseks Tartu südalinnas. Monumenti kavandatakse Raekoja plats 8 hoone lähistele, mis oli kunstniku viimane elukoht, kus ta maalis, elas ja õpetas seitse aastat. Nüüd tegutseb seal Konrad Mägi Ateljee maalistuudio. Mälestusmonumendi rajamise algataja ja kaasrahastaja on Konrad Mägi Sihtasutus.

«Tartu rikkalikust kunstielust väärib esiletoomist lugematu hulk tegijaid, kelle seas on olulisel kohal ka Konrad Mägi,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. «Sobivaimat lahendust tema mälestuse jäädvustamiseks otsime laiemas koostöös Konrad Mägi Sihtasutuse, Eesti Kujurite Ühingu, Kunstikooli Pallas ja Tartu Kunstimuuseumi esindajatega. Ideevõistlusel osalejatelt oodatakse loomingulist lähenemist, mis väljendab modernistliku kunstniku loomingu pärandit.»

Konrad Mägi Sihtasutuse nõukogu esimees Enn Kunila sõnul soovitakse monumendi kaudu rääkida mitte ainult inimesest, vaid laiemalt maalikunstist ja selle iseväärtustest. «Konrad Mägi maalikunstis oli oluline ennekõike värv ja seeläbi eriliste hingeliste kogemuste otsimine ning vahendamine ja loodame, et monument aitab esile tõsta just Mägi kunsti erilisust,» ütles Kunila. Ühtlasi tõstis Kunila esile, kuidas Mägi looming on aja jooksul muutunud järjest olulisemaks ning viimastel aastatel on tärganud suur huvi tema kunsti vastu ka välisriikides

Tartu linn on legendaarse pallaslase Konrad Mägi pärandit väärtustades toetanud aastakümneid temanimelise ateljee tegevust. Raekoja plats 8 asuv ateljee remonditi koostöös ettevõtja Enn Kunila ja Konrad Mägi Sihtasutusega eelmisel aastal. Sama hoone ette kavandatakse kunstnikule mälestusmonumenti.

Võistlustöid oodatakse hiljemalt 12. maiks 2021 Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehituse osakonda, Küüni tn 5, 51004, Tartu (märgusõna «Konrad Mägi»).

Tööde hindamiseks moodustatud žüriisse kuuluvad linnaarhitekt Tõnis Arjus, Konrad Mägi Sihtasutuse nõukogu esimees Enn Kunila, Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuriosakonna juhataja, Eesti Kujurite Ühingu liige Anne Rudanovski, Eesti Kujurite Ühingu esindaja, skulptor Jana Huul ja Tartu Kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann.

Ideevõistluse parimaid töid premeeritakse: 1. koht 7000 eurot; 2. koht 4000 eurot ja 3. koht 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles