Endla Lõhkivi: südalinn januneb inimesi ühendava kultuuri järele (1)

, Tartu ülikooli teadusfilosoofia kaasprofessor
Copy
Endla Lõhkivi
Endla Lõhkivi Foto: Triin Paaver

Eeldusel, et mänguväljak ja suur osa praegusest haljastusest jääb alles ning ümbritsevad pargialad tehakse paremini korda, oleks uus raamatukogu-kunstimuuseum-kultuurikeskus kesklinna arengule kasuks.

Viimastel aastatel on vahest enim räägitud Helsingi linnaraamatukogust Oodi, mis kõrgub kesklinnas moodsa kunsti muuseumi Kiasma kõrval. Oodi on erakordse arhitektuuriga imeilus maja, kus on huvipakkuvat igaühele. Tartu ei ole Helsingi ja me ei saa ega pea ehitama sama mastaabiga hoonet. Kuid Tartu kesklinnale kohases mahus keskust oleks meile vaja kindlasti.

Kui vaadata ringi pealinnadest kaugemale, suuruselt järgmistesse linnadesse, meenub Göteborgi linnaraamatukogu, kus 1990ndatel õppides veetsin palju nädalavahetusi. Ülikooli raamatukogu nädalavahetustel ei töötanud, küll aga oli avatud linnaraamatukogu asukohaga kõige käidavamal jalakäijate tänaval, suure kunstimuuseumi ja draamateatri kõrval, kuulsa Poseidoni kujuga väljaku ääres. Selle vastas oli Göteborgi kontserdimaja ja naabruses ülikooli kampus. Teisel pool peahoone, pargid sealsamas, aga ka kinod, poed, muuseumid ja teatrid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles