Kükitaja külas sõbra surnuks põletanud noormehe karistus jõustus

Tartu Postimees
Copy
Eduard Kask  tunnistas end süüdi küll mitmes kallaletungis ja ka varguses kuid mõrvas ta end süüdi ei tunnistanud. Kohtus kaitses Kaske advokaat Marko Paabumets.
Eduard Kask tunnistas end süüdi küll mitmes kallaletungis ja ka varguses kuid mõrvas ta end süüdi ei tunnistanud. Kohtus kaitses Kaske advokaat Marko Paabumets. Foto: Margus Ansu

Tartu maakonnas Kükitaja külas 2019. aasta juuni viimasel päeval maja süüdanud ning sõbra tulle jätnud Eduard Kase kohtuotsus jõustus nüüd, mil riigikohus ei võtnud Eduard Kase kaitsja kaevust arutlusele

Tartu maakohus mõistis Eduard Kase 30. juunil 2020. aastal süüdi 16-aastase noormehe mõrvas ning mõistis talle liitkaristusena 17 aastat 6 kuud ja 24 päeva vangistust.

Maakohtu otsuse peale esitas apellatsioonkaebuse Kase kaitsja vandeadvokaadi abi Marko Paabumets. Kaitsja soovis muu hulgas, et maakohtu otsus tühistataks Kase süüdi tunnistamises mõrvas. Kaitsja taotles Kasele mõrva eest maakohtu mõistetust kergemat karistust.

Tartu ringkonnakohus arutas kriminaalasja kohtuistungil 26. novembril ning tegi 8. jaanuaril  otsuse. Ringkonnakohtu kriminaalkolleegium nõustus asja arutades maakohtu seisukohaga, et kannatanu tapmine oli toime pandud julmalt ning üldohtlikul viisil, ka kaitsja ei seadnud neid aspekte kahtluse alla.

«Sellise teo toimepanemine viitab juba iseenesest erilisele hoolimatusele inimelusse – eriti veel, kui pannakse põlema maja, milles olev inimene magab. Süütamine tekitas ohu ka ulatuslikuks põlenguks,» selgitas kohus.

Ringkonnakohtu hinnangul ei pannud Kask tapmist toime kavatsetult ning seaduse kohaselt ei leidnud tuvastamist ka teo toimepanek piinaval viisil. Ka ilmnes uurimisest, et 16-aastane ohver suri ilmselt vingugaasi mürgitusse.

Ringkonnakohtu otsusega mõisteti Kask süüdi julmal ja üldohtlikul viisil toime pandud mõrvas. Ka vähendati veidi Eduard Kasele määratud vanglakaristust. Seda küll vaid kahe aasta võrra.

Kokkuvõttes tuleb Eduard Kasel karistusena kanda 15 aastat 6 kuud ja 24 päeva vangistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles