Kümme Tartu maratonil osalenut nakatus koroonasse

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Koroonaviirusega nakatunud suusatajad puutusid maratonil kokku toitlustuspunktide töötajatega, seni pole ükski korraldusmeeskonna liige haigestunud.
Koroonaviirusega nakatunud suusatajad puutusid maratonil kokku toitlustuspunktide töötajatega, seni pole ükski korraldusmeeskonna liige haigestunud. Foto: Sille Annuk

Esmaspäeval kella 14 seisuga oli teada, et 21. veebruaril Tartu maratoni 63 kilomeetri pikkusel distantsil osalenutest kümme on andnud positiivse koroonaproovi. Tartu maratoni meditsiinipealik Andras Laugamets selgitas, et sümptomid ilmnesid neil kümnel inimesel 48 tunni jooksul pärast maratonipäeva. Siiski meenutas üks positiivse koroonaproovi andnutest, et tundis end juba võistluspäeval veidi kehvasti, kuid palavikku siis veel ei olnud.

Laugamets selgitas, et praegu ei ole põhjust arvata, et need nakatumised on aset leidnud maratonil. «Oleme vaadanud fotosid, praeguseks positiivse koroonaproovi andnud suusatajad ei olnud stardis ega rajal üksteisele lähedal,» sõnas ta.

Kolme inimese puhul on nakkusallikas teada, seitse inimest ei tea, kust nad viiruse külge said. «Nad ei teadnud maratonipäeval, et on varem koroonapositiivsega kokku puutunud, ning terviseamet ei olnud neid ka määranud eneseisolatsiooni, seega nad käitusid maratonil õigesti,» lisas Laugamets.

Terviseametiga koos

Nakatunute vanus on erinev ja nad elavad eri kohtades. Neid on nii alla 20-aastaseid kui ka ligi 50-aastaseid, nende elukoht on Tallinnas, Tartus ja Lääne-Virumaal. Nakatunuid oli esimeses viies stardinimekirjas. Tartu maratoni pikale distantsile anti kuus eraldi starti.

Nakatunuid oli esimeses viies stardinimekirjas. Tartu maratoni pikale distantsile anti kuus eraldi starti.

Ükski maratoni korraldaja pole koroonaviirusega nakatunud. «Jälgime ka neid, sest paratamatult puutusid positiivse koroonaproovi andnud suusatajad rajal kokku vabatahtlikega, kes töötasid toitlustuspunktides,» märkis Laugamets.

Põhiliselt tegeleb maratonil osalenud koroonapositiivsete liikumise ja lähikontaktsete väljaselgitamisega terviseamet, kuid ka maratoni meeskond püüab fotode ja stardinimekirjade põhjal võimalikult palju infot saada võimalikest lähikontaktsetest.

«Kuna maratonil osaleb palju meeskonnaliikmete tuttavaid, siis paratamatult tuleb juba eraviisilistes vestlustes jutuks, kui keegi on kusagil haigestunud, ja siis vahetame infot otse,» sõnas Laugamets.

Ei ole kollet

Ta rõhutas, et maratonil osalenud nakatunute puhul pole tegu haiguskoldega. Nakkuskoldeks saab nimetada olukorda, kus ühes ruumis või ühel üritusel on nakkus levinud vähemalt viiele inimesele. «Kolm inimest said nakkuse juba enne maratoni, seitsme puhul pole nakkusallikat olnud võimalik kindlaks teha,» lisas Laugamets.

Maratoni meeskond paneb maratonil osalenud inimestele südamele, et nad läheksid haigussümptomite ilmnemise korral proovi andma ning annaksid positiivsest tulemusest teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles