Koroonaviiruse sisaldus on endiselt suur pea kogu Eesti reoveeproovides (5)

Copy
Kõik punased mummud viitavad viiruse laiemale levikule ehk sellele, et neis kohtades on reovees leitud enam kui 2000 viirust ühes milliliitris.
Kõik punased mummud viitavad viiruse laiemale levikule ehk sellele, et neis kohtades on reovees leitud enam kui 2000 viirust ühes milliliitris. Foto: ekraanikuva

Veebruari viimase nädala lõpu Tartu ülikooli reoveeuuringu tulemused näitavad, et viimase seitsme päevaga on suure viirusesisaldusega proovide hulk tõusnud veelgi. Eesti keskmist olukorda iseloomustav reoveeindeks kinnitab viiruse leviku kasvu.

Kahekümnest suuremast proovivõtukohast seitsmeteistkümnes on viirusesisaldus suur. Reoveeuuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul on võrreldes eelmise nädalaga rohkem ka neid väiksemaid asulaid, mille analüüsitulemused näitavad keskmist viirusekogust.

«Kokkuvõttes näeme kõrget viiruse taset kõigis Eesti maakondades. Veebruari alguses alanud kasvutrend jätkub kogu riigis. Siiski võib näha kasvu teatavat aeglustumist, aga kas aeglustumine jätkub, selgub järgmise nädala tulemustest,» selgitas Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, sest annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Rohkem infot ja interaktiivne kaart uuringu varasemate tulemustega on uuringu kodulehel Koroonaviiruse seire reoveest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles