Terviseamet kontrollis ühistranspordis maske

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Buss.
Buss. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

25. veebruari pärastlõunal kontrollis terviseamet koos politseiga Tartu ühistranspordis reisijate maskikandmist. Kontrolli teinud ametnikud olid üldiselt olukorraga rahul, kui reisijal maski polnud, siis anti see talle. 

Tartu jaoskonna patrulltalituse juht Argo Arukase märkis, et ajavahemikus kell 15-18 kontrolliti nii linna- kui maaliinibusse erinevates Tartu linna bussipeatustes, lisaks ka Tartu rongijaamast väljunud kahte reisirongi.

Arukase selgitas, et üldpilt ühistranspordis on pigem hea, inimesed mõistavad maski kandmise vajalikkust ning enamasti oli inimestel ühistranspordis sõites ennast ning teisi kaitsev mask ees, mõnel inimesel oli see ununenud ning meelde tuletamisel leiti mask taskust üles ning pandi näo ette. Paarikümne ühissõiduki peale tuvastati alla kümne reisija, kel maski ei olnud. Neile andsid terviseameti töötajad maski, et inimesel oleks võimalik kohe ennast ja teisi viiruse eest kaitsta.

«Kuigi üldpilt esimese kontrollkäigu ajal oli pigem hea, siis peegeldasid üksikud maaliinide bussijuhid murekohta, et kui reisija astub bussi mask ees, siis kipub mõni oma maski istekohale end sisse seades eest võtma,» rääkis Arukase. Sama tendentsi märkasid mõne möödunud bussi osas ka kontrollkäigul olnud ametnikud, kel lähiajal plaanis inimeste teadlikkuse tõstmiseks sarnaseid kontrollkäike veel ette võtta.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Merilin Vernik märkis, et ühispatrullid politseiga ei ole terviseameti jaoks midagi uut, vaid amet on koos politseiga järginud nõuetest kinni pidamist ka varem.

Maskikandmise kontroll kesklinnas. 
Maskikandmise kontroll kesklinnas. Foto: Kristjan Teedema/Postimees Grupp

Samas on nüüd plaan viia ühispatrulle läbi sihitatult paar korda nädalas, vastavalt sellele, millises valdkonnas on kõige enam probleeme. «Ühispatrullide eesmärk pole rikkumiste tuvastamine ja trahvimine, vaid eelkõige ennetustöö, mis kutsub inimesi üles piirangutest kinni pidama. Kui näeme aga pahatahtlikku ja põhjendamatut lugupidamatust kehtivate reeglite vastu, saame loomulikult kohe sekkuda ja alustada rikkumise osas menetlust,» sõnas Vernik. 

Arukase selgitas, et senised ühispatrullid kaubanduskeskustesse on näidanud, et enamik Eesti inimesi mõistab piirangute põhjust, kannab maski ja püüab oma käitumisega viirusest hoiduda. Ta lisas, et sama joont proovivad politsei ja terviseamet ühispatrullidega hoida ka linnatranspordis, kus liigub ringi hulk inimesi, sealhulgas vanureid, kelle tervist hoidma peab

Verniku sõnul on terviseamet saanud viimasel ajal rohkelt kaebusi ühistranspordi osas, mistõttu pööratakse nüüd kindlasti rohkem tähelepanu bussides, trammides ja rongides toimuvale, sest tegemist on avaliku ruumiga, kus tuleb kanda maski ning võimalusel hoida ka distantsi. «Nii võibki ühispatrulle kohata nii ühistranspordis kui ka näiteks toitlustusasutustes,» rääkis ta. 

Arukase tänas inimesi, kes enese ja teiste tervisest lugu peavad ning avalikes ruumides ning ühistranspordis maski ette panevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles