Rainis Venta: uute proovivõtupunktide avamine on viirustõrje seisukohast mõttetu (2)

Rainis Venta
, PhD, Biomeditsiinitehnoloogia ekspert
Copy
Rainis Venta
Rainis Venta Foto: Erakogu

Proovivõtupunktides proovide võtmine praegusel kujul ei aita nakkuse levikut kontrolli alla saada. Uute punktide avamine on pandeemia ohjeldamise seisukohast mõttetu tegevus ning raiskab lihtsalt raha ja aega. Pigem tasuks selle raha eest avada uusi vaktsineerimispunkte ja intensiivistada infokampaaniat enesekontrolli tähtsusest vaktsineerimise ja nakkuse levikul.

Küsite, miks testimine pole aidanud pandeemiat peatada. Sest praeguses formaadis võetav koroonaproov annab infot vaid tagasivaatavalt. Inimene tunneb vajadust minna proovi andma alles siis, kui tal tekivad sümptomid. Kuid koroonaviirusel on gripiviirusest märkimisväärne erinevus: koroonaviiruse kandja nakatab teisi kõige intensiivsemalt just enne sümptomite teket.

Ja mis veelgi olulisem, ligi neli viiendikku haigestunuist ei tunne sümptomeid, mis ajaksid teda proovi andma. Seega, proovivõtupunktidesse minnakse esiteks liiga hilja: kõik on jõudnud juba nakkuse edasi anda. Teiseks, neisse pöördub vaid neljandik nakkust levitavatest inimestest!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles