Indrek Jääts tõi vanad uurali rahvaste esindajad näitusele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Näituse fotod olid eile lõunaks ERMi galeriis seintele kinnitatud. «Asi edeneb. Nüüd tuleb veel kleepida tekstid,» ütles Indrek Jääts. Käes hoidis ta enda koostatud raamatut, mille piltidest suurem osa on väljapanekus.
Näituse fotod olid eile lõunaks ERMi galeriis seintele kinnitatud. «Asi edeneb. Nüüd tuleb veel kleepida tekstid,» ütles Indrek Jääts. Käes hoidis ta enda koostatud raamatut, mille piltidest suurem osa on väljapanekus. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseumis on praegu ülespanekul näitus «Rahvas – see tähendab inimesi. Soomeugrilased ja samojeedid vanadel etnograafilistel fotodel».

See koosneb haruldastest ja enamasti seni veel avaldamata piltidest, mille originaalidest enamik on hoiul Venemaa etnograafiamuuseumis Peterburis. Väljapaneku ja samanimelise raamatu on koostanud ERMi teadusosakonna vanemteadur Indrek Jääts.

Eesti-, vene- ja ingliskeelse raamatu alguses on kuus fotot eestlastest, kes on Tallinnas tegutsenud fotograafi Charles Borchardti kaamera ees olnud aastal 1866. Järjekorras teine sari on Pihkva maakonna setudest, keda on pildistanud aastal 1911 Pihkva maakonnas Vene päevapiltnik Vassili Mašetškin. Kolmas seeria on liivlastest, keda on aastal 1927 üles võtnud Ferdinand Linnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles