Tartu õpilasfirma toodab ukselinke, mis aitavad hävitada koroonaviirust

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilasfirma UltraLink toodab UV-dioodiga ukselinke, mis suudab hävitada baktereid ja koroonaviirust.
Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilasfirma UltraLink toodab UV-dioodiga ukselinke, mis suudab hävitada baktereid ja koroonaviirust. Foto: Junior Achievement Eesti

Homme peetakse virtuaalselt aasta suurimat õpilasfirmade laata, kus osaleb üle 230 õpilasfirma. Tartu on esindatud 13 õpilasfirmaga, mille hulka kuulub ka Tartu Jaan Poska gümnaasiumi õpilasfirma UltraLink. Firma toodab UV-dioodiga ukselinke, mis suudab hävitada baktereid ja ka Covid-19 haigust põhjustavat koroonaviirust. 

Junior Achievement Eesti tegevujuht Kersti Loor ütles, et koduõppe ja piiratud kohtumisvõimaluste tõttu on tänavu kogu õpilasfirmade programm olnud tavapärasest keerulisemas olukorras. «Varasemalt oleme aasta jooksul saanud korraldada mitmeid õpilasfirmade laatu, kuid seekord pole see praktiliselt võimalik olnud ja seega on õpilastel jäänud puudu väga oluline osa oma ettevõtte loomise praktikast,» selgitas Kersti Loor.

Vajaliku praktika saamiseks peetakse homme traditsioonilist õpilasfirmade laata täielikult veebi kaudu. Enne peeti laatu suurtes kaubanduskeskustes. «Laupäeval kell 12–18 on eriti oodatud inimesed põikama sisse õpilaste virtuaalsetesse laadaboksidesse, et noortelt ettevõtjatelt videokõne vahendusel nende toodete ja teenuste kohta küsimusi küsida ning loomulikult tooteid ka soetada,» lausus Loor. 

Tartust osaleb laadal 13 õpilasfirmat, mille tooted võiksid võistelda iga suure ettevõttega. Näiteks toodab Tartu Jaan Poska gümnaasiumi õpilasfirma UltraLink UV-dioodiga ukselinke, mis suudavad hävitada baktereid ja ka Covid-19 haigust põhjustavat koroonaviirust. Samuti on Tartu õpilasfirmade valikus näiteks disainlauad, naturaalsed nõudepesutooted, rakendus teenuskaartide mobiilis kasutamiseks ja palju muud.

Aadressil jalaat.worksup.com on laupäeval kell 12–18 otseülekanne, mille jooksul tutvustatakse vaatajatele osalevaid põnevaid õpilasfirmasid, nende tooteid ja teenuseid, stuudios räägivad vilistlased oma lugusid nii õpilasfirmade aegadest kui ka praegusest tegevusest. Juttu tuleb laiemalt ettevõtlus- ja majandusõppest Eestis, toimub õpilasfirmade innovatsioonivõistlus, põnevad intervjuud vilistlaste, juhendajate, laada žüriiliikmetega jne. Samuti kutsutakse vaatajaid oma teadmisi ja õnne proovile panema põnevates laadamängudes. Laada avab haridusminister Liina Kersna.

Laadast võtab osa kokku üle 230 õpilasfirma. Pakutavate toodete seast leiab suurel hulgal huvitavaid ja omanäolisi käsitöötooteid (puidust sõrmused, kellad, kotid, näomaskid, küünlad, maiustused jpt) ning teiste hulgas on valikus ka näiteks humoorikate sõnumitega kondoomid ja käsitööna valmivad kirevad pinata’d. Kuigi seenehooaeg on kaugel, saab endale soetada muheda seeneämbri. Õpilasfirmad pakuvad ka teenuseid, näiteks tööportaal noortele, taskuringhäälingud, sotsiaalmeedia turunduse analüütika, teenuskaartide sidumine ühte rakendusse jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles