Tartu tänavatelt on teisaldatud ligi 12 000 kuupmeetrit lund

Lenel Karu
, reporter
Copy
Lumeolud Tartus Savi tänaval veebruari alguses.
Lumeolud Tartus Savi tänaval veebruari alguses. Foto: Margus Ansu

​Tänavune lumerohke talv on pannud teehooldajaid Tartu linnatänavailt teisaldama juba ligi 12 000 kuupmeetrit lund. Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on lumeveo maht hoolduslepingutesse määratud 20 aasta keskmise järgi ja seda on kogu talveperioodiks kavandatud kokku 13 000 kuupmeetrit.

Raimond Tamme sõnul otsitakse lisavõimalusi lume väljaveoga jätkamiseks, et liiklus saaks linnas normaalselt toimida. «Talihooldustöödele vaatamata on liiklusolud linnas siiski talvised ja kiiresti muutuvad ning seetõttu tuleb kõigil liiklejatel olla linnas liikudes tähelepanelik ning ettevaatlik,» ütles Tamm. 

Liiklusohutuse tagamiseks tuleb lund teisaldada sildadelt, viaduktidelt, ohutussaartelt ja ristmikelt siis, kui vallide kõrgus ületab 70 sentimeetrit. Lumevallid tuleb teisaldada ka juhul, kui kõnniteel liiklejatele jääb käimisruumi vähem kui 1,2 meetrit. Samuti peavad teehooldajad tagama ohutuse ja nähtavuse bussipeatuste, jalakäijate ülekäikude juures ning lasteasutuste ümbruses. 

Tänavu on lumevallide eemaldamine olnud vajalik isegi mõnel tänaval bussiliikluse tagamiseks ning kitsamatel tänavatel on normaalsete liiklemisvõimaluste hoidmiseks tulnud lumevalle eemaldada vähemalt ühelt poolt tänavat.

Seal, kus lumevalle saab teisaldada tänavamaal või tänava kõrval asuvatele haljasaladele ilma haljastust kahjustamata, jäätmaadele või muudele vabadele aladele, teisaldatakse seda kas lumerootori või laaduriga. Lume äravedu tellitakse seal, kus pole võimalik rootorit kasutada või lund laaduriga mõistlikule kaugusele teisaldada.

Lisaks lume teisaldamisele on teehooldajad eemaldanud kortermajade juures linna maal asuvatelt teedelt ja parklatest sõidukitele ohtlikuks muutunud lumeroopaid. 

Linna põhitänavad on suudetud ka keerulisemates ilmaoludes hoida seisunditaseme nõuetele vastavatena, kuna teehooldusfirmad töötavad talvisel perioodil ööpäev ringi valmisolekus.

Tartu tänavate, kergliiklusteede, bussipeatuste ja parklate hooldusega tegeleb 18 autot ja 39 traktorit või maastikuautot. Lisaks on lume teisalduseks eraldi 16 kallurit, kuus laadurit, kaks käpplaadurit ja spetsiaalsete objektide jaoks on ametis 22 käsitsi töötegijat. Tehnikat teehooldustöödel jätkub ja vajaduse korral saab kasutada ka reservis olevaid masinaid.

Teede paremaks hooldamiseks palutakse kõigil autoomanikel, kes pargivad tänavatel, leida oma sõidukile talveks parkimiskoht kas hoovis, parklas või mujal sobivas kohas. See võimaldab teehooldajatel kiiremini ja kvaliteetsemalt oma tööd teha ja tagada kõigile linlastele paremad liiklemistingimused.

Linlased saavad lund tasuta ära viia kahte ladestuskohta: Kaupmehe tänava lõpus asuvale ladestusplatsile ning Betooni-Ravila-Ilmatsalu vahelisele alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles