Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Tiina Talvikule oli esmatähtis kõige pisemate valu

Copy
Tiina Talvik
Tiina Talvik Foto: Margus Ansu

Ööl vastu teisipäeva suri 82-aastasena lasteneuroloog professor Tiina Talvik. Tartu aukodaniku tiitliga pärjatud ning presidendilt Eesti Punase Risti I klassi teenetemärgi saanud Talviku elutöö on Eesti lasteneuroloogiale aluse panemine. Ta jõudis rohkem, kui seda nõudis tema igapäevatöö. Talvik juhtis kõige muu kõrvalt ka Eesti Agrenska fondi, mis on puudega lastele, noortele ja nende peredele mõeldud nõustamis- ja arenduskeskus. Lisaks avaldas ta üle 150 teadusartikli.

Jõudis palju

Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku juhile Vallo Tillmannile oli Tiina Talvik ühtaegu nii õpetaja, kolleeg kui ka hea vestluskaaslane.

Kuigi Talvik viimasel ajal iga päev haiglas enam tööl ei käinud, oli lastekliinik ja sealsedväikesed patsiendid talle väga tähtsad. Eelmiselgi nädalal aitas Tiina Talvik lahendada ühe patsiendi keerulist juhtumit.

Geeniteadlane professor Andres Metspalu sõnas, et Tiina Talviku eetikakompass oli hästi paigas, ta oli arstiteadust silmas pidades väga uuenduslik, kuid seejuures lähtus alati patsiendi heaolust. «Just seetõttu oli ta ka väga mitme eetikakomisjoni liige,» märkis Metspalu.

Tiina Talvikul oli väga eriline võime siduda kokku äärmiselt erinevate elualade inimesi, lisaks teadlastele kuulusid tema lähikondlaste sekka ka näiteks muusikud ja kunstnikud. Professor Metspalu meenutas Tiina Talviku juures peetud meeleolukaid koosviibimisi, kus laud oli alati rikkalikult kaetud Tiina Talviku enda valmistatud maitsvate roogadega. «Ta oli väga seltskondlik ja suhtlemisaldis inimene, tema nakatav naer kaikus alati kaugele. Mul on väga kahju, et tema elu nii päeva pealt katkes,» ütles Metspalu.

Tartu linnapea Urmas Klaas sõnas, et Eestis ja Tartus väga hinnatud lastearst ja meditsiiniteadlane jättis endast meditsiinilukku ning Eesti pediaatriasse suure jälje. «Tiina Talvik oli suur tartlane,» lausus Klaas. «Kuid veelgi suurem jälg jäi temast maha tema pühendumuse ja südamlikkusega tehtud töösse ja suhtlusse pisikeste patsientidega. Tiinat jäädakse mäletama alati rõõmsameelse ja abivalmi ning suure ärakuulajana – inimesena, kellele olid esmatähtsad pisikeste ilmakodanike suured mured ja valud.»

Andis alati head nõu

Tiina Talviku süda kuulus Tartule, Tartu ülikoolile ja lastekliinikule. «Temalt võis alati head nõu küsida nii meditsiini kui ka linnaelu küsimustes. Ta mõtles alati kaasa, helistas ja kirjutas, kutsus külla. Tiina Talviku huvide ring oli väga lai: juttu jätkus Vanemuise etendustest koduaia kujundamiseni. Jään Tiina Talvikut sügavas leinas meenutama. Avaldan kaastunnet lähedastele ja kolleegidele,» ütles linnapea.

Lisaks Tartu aukodaniku tiitlile, presidendilt teenetemärgi pälvimisele ning hulgale ametialastele tunnustustele sai Tiina Talvik 1999. aastal ka aasta ema tiitli. Tal on kaks tütart, Katrin Gross-Paju ning Inga Talvik, mõlemad on arstid. eili arula

Tagasi üles