Kalju Lepiku luulet täiendavad tema mälestused, arvustused ja kõned

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kalju Lepik aastal 1990 taas kodumaal.
Kalju Lepik aastal 1990 taas kodumaal. Foto: Malev Toom

Taas on lugejate ees uus raamat, mille kaanel autori nimi Kalju Lepik. Kuid seekord ei ole kaante vahel ühe meie kõige rahvuslikuma luuletaja värsid, vaid luule piiridest väljapoole jääv ja vaevu tavapärase proosagi valdkonda mahtuv looming, nagu märgib saateks raamatu «Vaid üks eesti kirjandus» üks koostajaid Janika Kronberg.

«See, et Lepik on luule kõrvalt kirjutanud terve raamatu mahus kirjandus- ja teatriarvustusi, avaldanud trükis mõnegi artikli ja ettekande teksti, võib tulla isegi tema luule tundjatele üllatusena,» lisab Kronberg. «On selge, et kui kõnelda Lepiku loomingu monoliitsusest ilma proosata, jääb üks tahk tervikust puutumata.»

Lepiku kirjanikutee sai alguse Koerust, kus ta sündis 7. oktoobril 1920 ja kus ta käis 1928–1935 koolis. Haridustee jätkus 1935 Tartu kaubandus- ja ärinduskeskkoolis. 1939–1941 õppis ta Tartu kommertsgümnaasiumis, mille ajakirjas Iloli ilmus esimesel õppimise aastal luuletus «Kalal» ja mille eest sai autor kooli kirjandusringi luulevõistlusel auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles