Lühifilm vahendab insuldipatsiendi kogemust ja teekonda

Tartu Postimees
Copy
Kuvatõmmis lühifilmist «Teekond pärast insulti 2021».
Kuvatõmmis lühifilmist «Teekond pärast insulti 2021». Foto: Kuvatõmmis

Kliinikumi insuldiprojekti «Tartu Ülikooli Kliinikumi insuldikäsitlus – ladus ja inimkeskne raviteekond kogu teeninduspiirkonnas» raames on valminud lühifilm, mis vahendab patsiendi kogemust ja raviteekonda insuldi tekkest kuni koju naasmiseni.

Kliinikumi närvikliiniku neuroloogia eriala vanemarst-õppejõu Janika Kõrva sõnul on insult raske haigus, mis esineb sagedamini eakatel, kuid võib tekkida igas vanuses inimestel. «Insuldi tagajärjel muutub inimese elu ootamatult ja sageli jäädavalt ning maksimaalse paranemise tagamiseks tegelevad patsiendiga väga erinevad spetsialistid. Patsiendi teekonda tutvustav film annab lühikese ülevaate sellest, mis juhtub inimesega, kes haigestub insulti,» tutvustas doktor Kõrv lühifilmi.

Insuldi läbi elanud ja Tartu ülikooli kliinikumis ravil viibinud patsient Veronika Kruustik leiab, et patsiendi teekonda tutvustav film on vajalik materjal nii patsientidele, lähedastele kui ka tervishoiutöötajatele. «Film annab vaatajale võimaluse suhestuda sellega, mida tähendab inimesele insuldi saamine.»

Kui senised insulditeemalised filmid on valdavalt õppefilmid, mis keskenduvad enam insuldi olemusele, riskiteguritele ja ennetusele, siis nüüd on sisu fokuseeritud just sellele, mida patsient tunneb ja kogeb insuldi ravi ja taastumise ajal.

«Lisaks sellele, et film aitab illustreerida ja teadvustada insuldijärgset ravi, näitab see ka taastumisprotsessi. Varakult alustatud järjepidev taastusravi ning teised pakutavad teenused toetavad patsiendi taastumist oluliselt,» ütles kliinikumi projektijuht Liina Pääbo.

«Ühtlasi ilmestab film hästi, miks on insuldiprojekti eesmärgiks seatud sujuv raviteekond. Insuldi järel võib inimese raviteekond olla keeruline läbi erinevate osakondade, teenuste ja kokkupuudete paljude tervishoiutöötajatega. Haigekassa rahastatava insuldiprojekti eesmärk on, et patsiendi teekond muutuks sujuvamaks ja patsiendisõbralikumaks,» ütles Pääbo.

Tartu ülikooli kliinikumi lühifilmi «Teekond pärast insulti» saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles