Tüüpkortermajade remonditoetuse taotlemise tähtaeg pikenes

Tartu Postimees
Copy
Tartu Turu tänava hruštšovkad.
Tartu Turu tänava hruštšovkad. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui esialgu said korteriühistud taotleda Kredexist toetust tüüpprojektide järgi ehitatud kortermajade tehaseliseks rekonstrueerimiseks esmaspäevani, siis nüüd on seda tähtaega pikendatud 3. maini. 

Rekonstrueerimisega antakse majale nüüdisaegne välimus, tagada energiakulude kokkuhoid ja hea sisekliima, teatas Kredex. 

Tehaseline rekonstrueerimine ehk tehases toodetud elementidega elamu rekonstrueerimise meetod võimaldab tüüpprojektide järgi ehitatud hoonetele toota tehases sobivad katuse- ja välisseinaelemendid koos soojustuse, akende ja ventilatsioonisüsteemidega.

Kohapeal tuleb paigaldada ainult elemendid ja teha majasisesed renoveerimistööd, see vähendab ehituseks kuluvat aega ja hoiab ehituskvaliteedi ühtlaselt kõrge.

Toetusmeetme eesmärk on korrastada üle Eesti ligi 20 viiekorruselist kortermaja, mis on ehitatud Tallinnas Mustamäel, Õismäel või Lasnamäel, Tartus Annelinnas või teistes linnades hruštšovka tüüpprojekti järgi.

Sellised, alates 1960. aastast ehitatud tüüpkorterelamud moodustavad rekonstrueerimist vajavast 14 000 korterelamust olulise osa, hinnanguliselt on selliseid hooneid kõikjal Eestis kokku tuhandeid.

Kredexi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu märkis, et toetusmäär on erinevalt varasematest meetmetest kõikjal Eestis 50 protsenti tööde maksumusest või kuni miljon eurot. «Kuna tegemist on Eestis täiesti uue meetodiga, siis valib Kredex toetust saavatele ühistutele projekteerija ning ehitaja avaliku konkursi teel,» selgitas Reinsalu.

Eestis oli tehaselise rekonstrueerimise katseobjektiks 1986. aastal ehitatud Tallinna tehnikaülikooli pereühiselamu aadressil Akadeemia tee 5a. Rekonstrueerimistööde käigus sai sellest viiekorruselisest majast esimene liginullenergiahooneks korrastatud korterelamu Eestis. 

Korteriühistud saavad taotlusi tehaselise rekonstrueerimise toetusele esitada kuni esmaspäevani. Toetust saavad taotleda tüüpprojektide 1-317, 1-464, 111-121 ja 111-133 järgi ehitatud korterelamud kogu Eestis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles