Galerii Nädalavahetusel vaadeldakse üle Eesti aialinde

Lenel Karu
, reporter
Copy

Reedest pühapäevani kutsus ornitoloogiaühing inimesi kaasa lööma Eesti suurimas harrastusteaduse algatuses, talvisel aialinnuvaatlusel, kus tunni jooksul tuli vaadelda oma koduaias askeldavaid linde ja oma vaatlustulemused ornitoloogiaühingule edastada. 

Kuna tegemist on tuttavate lindudega, on osalemine olnud jõukohane nii lastele kui ka täiskasvanutele ning pakkunud võimalust sisukalt õues aega veeta. Aialinnuvaatluses saab osaleda täna õhtuni ning koduaias või lähedal asuvas pargis tuleb vaadelda linde ühe tunni jooksul, märkida üles kõik nähtud linnuliigid ja iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv. Kõik vaatlustulemused saab sisestada 5. veebruarini Eesti ornitoloogiaühingu kodulehel.

Talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule sõnul ei eelda see vaatlus head linnutundmist, pigem annab hea võimaluse ja põhjuse oma aias kostil olevaid sulelisi paremini tundma õppida. «Tegu ei ole võistlusega ja tulemused on ornitoloogidele väärtuslikud igal juhul: ka siis, kui vaatleja kõiki linde ära ei tundnud, kui linde oli vähe või neid polnud üldse,» lisas ta. 

Kaheteistkümnendat korda toimuv talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales ligi 2000 inimest, kes vaatlesid ligi 40 000 lindu 68 liigist. Talviste aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida oma kodukoha loodust ning annab ornitoloogidele teavet aialindude arvukuse muutuste ja nende võimalike põhjuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles