FOTOD ⟩ Kalamehe päev jääaugu ääres algab hommikul ja lõpeb videvikus

Lenel Karu
, reporter
Copy
Kalastamine on Hillar Johanssoni sõnul hea võimalus rahus ja vaikuses oma mõtteid mõlgutada ja värskes looduses viibida.
Kalastamine on Hillar Johanssoni sõnul hea võimalus rahus ja vaikuses oma mõtteid mõlgutada ja värskes looduses viibida. Foto: Sille Annuk

Lisaks suusatamisele ja kelgutamisele on talvel menukas ka jääaugu ääres kala püüdmine. Täna istus Anne kanalil keset lumesadu uhkes üksinduses kalamees Hillar Johansson. Kui täna oli ta jää peal üksinda, siis eile kalastasid tema kõrval kanalil veel viis meest. 

Täna lõunaks oli Hillar Johansson Anne kanali jäässe puurinud juba kolm auku, igaühest ulatusid välja eri värvidega lipud. «Kui lipp tõuseb, siis järelikult on kala otsas ja tuleb hakata välja kerima,» selgitas ligi 70 aastat kalastamist armastanud mees.

Väiksed kalad püüdis Hillar Johansson haugidele söödaks.
Väiksed kalad püüdis Hillar Johansson haugidele söödaks. Foto: Sille Annuk

Johansson on suurema osa elust paigaldanud Tartusse soojatorusid, viimased kakskümmend aastat aga pensionipõlve nautinud. Kalal hakkas ta käima juba lapsena. «See on võimalus vaikuses ja rahus oma mõtetega olla, keset värsket loodust,» kirjeldas Johansson kalapüügi võlusid.

Rohkem naudib ta kalastamist siiski suvel, kui paadiga saab veele minna. Kõige suurem kala tema saagist on aastate jooksul olnud 10,5-kilone haug, kes oli meeter ja 14 sentimeetrit pikk.

Tänasest saagist oli veel vara rääkida, kalamehe sõnul üks haug küll võttis sööta, kuid libises minema. Aga eile oli hea päev, Johansson tõmbas Anne kanalist välja ligi kolm kilo kaalunud haugi. Tänavu jaanuaris on ta kätte saanud 4–5 haugi.

Kalamees Hillar Johansson istus täna Anne kanalil jääaugu ääres üksi, teisi kalastajaid läheduses polnud.
Kalamees Hillar Johansson istus täna Anne kanalil jääaugu ääres üksi, teisi kalastajaid läheduses polnud. Foto: Sille Annuk

Jää on kalamehe sõnul praegu piisavalt paks ja kalastamiseks hea. Johansson elab Annelinnas ning käibki peamiselt kala püüdmas Anne kanalil. Tal pole lemmikkohta, mõnikord istub ta hoopis teisel pool Sõpruse silda. «Muidu on siin kalamehi ikka rohkem olnud, huvitav kus nad täna on,» arutles Johansson.

Tema tuli kala püüdma hommikul kella kümne paiku ning plaanis lahkuda umbes viie paiku õhtupoolikul, kui pimedaks läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles